Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Magia świąt zaczyna się w kuchni – odkryj tradycyjne potrawy w nowym świetle

15 listopada 2016
Magia świąt zaczyna się w kuchni – odkryj tradycyjne potrawy w nowym świetle

Zbliżają się jedne z najpiękniejszych świąt w roku – Święta Bożego Narodzenia. To czas rodzinny. Wyczekujemy go cały rok, aby w końcu móc razem zasiąść przy stole, spędzić wspólnie wyjątkowe chwile, rozmawiać, ale także skosztować smakołyków zarezerwowanych tylko na tę szczególną okazję. Tradycyjnych smaków, które znamy od lat, warto spróbować również w nowej odsłonie, rzucając na świąteczne przepisy nieco inne światło. Jak sprawić, aby tegoroczne Święta były niezapomniane, podpowiada Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Gotuj z całą rodziną

Czas z bliskimi możemy spędzać nie tylko przy stole, ale także już podczas kulinarnych przygotowań. Mnogość wigilijnych dań pozwala zaciągnąć do kuchni nawet najbardziej opornych. Nie wyobrażamy sobie przecież świąt bez pysznych wypieków, które są dość łatwe w przygotowaniu, a przy tym wyglądają zachęcająco. – Pieczenie to świetna zabawa dla całej rodziny i możliwość spędzenia dłuższej chwili w kuchni wraz z rodziną. Czekałem zawsze na tę chwilę cały rok! – wyznaje Piotr Ceranowicz. Wyrabianie form z ciasta gwarantuje dobrą zabawę dorosłym, ale i najmłodszym. Co więcej, finalne przyozdabianie wypieków pozwala dzieciom użyć ich wyobraźni i zachęcić do dalszego zgłębiania kulinarnych tajników.

Tylko raz do roku

Nie bójmy się tego przyznać: wielu z nas czeka na Boże Narodzenie również ze względu na jedzenie. W tym dniu bowiem menu jest bardzo wyjątkowe i przede wszystkim, kojarzące się nam z domem oraz czasem dzieciństwa. To receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Właśnie do tych dań wracamy najchętniej i powtarzamy je później we własnych domach. – Święta kojarzą mi się przede wszystkim z wizytami u rodziny na wsi. Zajęło mi to sporo czasu, zanim odtworzyłem smaki znane mi z domu moich dziadków – mówi Piotr Ceranowicz. Zachowując tradycję, warto jednak wpleść w świąteczne przepisy także coś niestandardowego – rzucając zupełnie nowe światło na wigilijne menu!

Odkryj Gwiazdkę na nowo!

Mimo że Wigilia jest tak naprawdę posiłkiem postnym, to nasi przodkowie uczynili z tego ograniczenia prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jak nakazuje obyczaj, podczas tego wieczoru należy skosztować każdej potrawy ze stołu. Nigdzie nie jest natomiast powiedziane, że owe smaki mają być co roku takie same. Dlatego warto modyfikować tradycyjne dania tak, aby każde święta mogły smakować inaczej. Co więcej, takie zmiany umożliwią nam przygotowywanie owych przysmaków nie tylko 24 grudnia, ale także podczas całego roku – mówi Ceranowicz. Boże Narodzenie to w końcu nie tylko 12 potraw. Dlatego my proponujemy zamienić znane dotychczas pierniczki np. na świąteczne biscotti. Jest ono niemal tak samo łatwe w przyrządzeniu, a na pewno mile zaskoczy pistacjowym smakiem wszystkich gości. Inna propozycja to przygotowanie popularnego makaronu z makiem ale… w wersji zapiekanej pod koglem moglem. Lekko wyczuwalna nuta rumowa uczyni z niego danie smaczne, ale także wykwintne. Nowa forma podania tego popularnego przysmaku na długo zostanie w pamięci – może aż do kolejnych świąt? Jak widać, do wigilijnych przysmaków najczęściej stosowane są produkty zbożowe. – Mowa tu nie tylko o słodkich wypiekach czy makaronie. Często zapominamy o najpowszechniejszym przysmaku, czyli chlebie, który również powinien być obecny na świątecznym stole – ma on bowiem zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku – dodaje kucharz. Podczas kulinarnych eksperymentów, w świątecznej gorączce przygotowań, warto pamiętać przede wszystkim o jakości wybieranych produktów. Wszystkie składniki, których używamy powinny być nie tylko smaczne, ale także bogate w wartości odżywcze. Obie te cechy posiadają produkty od Lubelli, która oferuje wszystko, co do świąt niezbędne – czyli pyszne i polskie makarony, kasze, mąki, a także płatki, które pomogą urozmaicić świąteczne wypieki. – Są one tak uniwersalne, że idealnie sprawdzą się zarówno podczas przygotowań wigilijnych nowości, jak i tradycyjnych dań regionalnych na bazie produktów zbożowych. Na Mazowszu prym wiedzie barszcz czerwony z mącznymi uszkami, Małopolska to z kolei zupa grzybowa z makaronem łazanki. Jeśli chodzi o desery – na Podlasiu i Dolnym Śląsku króluje zazwyczaj pszeniczna kutia, na Lubelszczyźnie najczęściej spotkamy struclę z dodatkiem maku i rodzynek a Opolszczyzna upodobała sobie śliszki – małe bułeczki drożdżowe w makowym sosie. Niezmiennie od województwa występują oczywiście także pierogi z grzybowymi, mięsnymi i rybnymi farszami, domowe kluski oraz kopytka – wylicza Piotr Ceranowicz.

Jest taki dzień…

Wieczerza 24 grudnia zasługuje także na wyjątkową oprawę pod względem nakrycia stołu. Stanowi on bowiem bardzo istotny element w czasie Świąt Bożego Narodzenia, a szczególnie w Wigilię, kiedy cała rodzina zasiada do niego i spędza przy nim większość wieczoru. Powinien być przystrojony śnieżnobiałym, eleganckim obrusem, na którym wedle tradycji mają znajdować się zielone gałązki igliwia, sianko i czerwone wstążeczki. Na samym już stole znajduje się pełna zastawa stołowa z dodatkowym kompletem dla zbłądzonego, nieznanego gościa. Wybierając naczynia warto postawić na tradycyjną biel, która sprawdza się zarówno w klasycznych, jak i nowoczesnych aranżacjach. Elegancji dodają jej często delikatne złote lub srebrne zdobienia. Dobrze prezentują się też zestawienia białego szkła lub porcelany z elementami wykonanymi z przezroczystego materiału. Elementy dekoracyjne możemy z kolei zapożyczyć z choinki, na przykład wypełniając bombkami półmisek lub rozkładając na stole choinkowe oświetlenie, które rozświetli pozostałe dekoracje.  Jako ozdoby sprawdzą się także wzorzyste serwetki czy świece w ciepłych kolorach czerwieni czy błękitu. Świetnie przygotowany stół i smakowite potrawy, które przygotowujemy to bardzo ważne elementy tradycyjnych, polskich Świąt. Pamiętajmy jednak, że Boże Narodzenie jest przede wszystkim okazją do zwolnienia tempa i spędzenia czasu w gronie bliskich osób.

Kokardki z makiem i bakaliami, zapieczone pod koglem moglem z rumem

Poziom trudności: średni

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki :

  • Makaron Lubella Classic Kokardki nr 51 400 g
  • 50 g suchego maku
  • 50 g masła
  • 100 g miodu
  • 100 g ulubionych orzechów i bakalii
  • Cukier 200 g
  • 5 żółtek
  • 20 g rumu lub innego ulubionego alkoholu
  • Skórka otarta z pomarańczy
  • Skórka otarta z cytryny

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta i jeszcze gorący mieszamy z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przekładamy wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  2. Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z cukrem aż powstanie kogel mogel, dodajemy do niego rum polewamy makaron.
  3. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż góra się zrumieni.

Świąteczne biscotti z żurawiną i pistacjami

Poziom trudności: średni

Czas przygotowania:  45 minut

Składniki :

  • Mąka Lubella Puszysta Tortowa 250 g
  • 1 duże jajko
  • 100 g cukru
  • 100 g zielonych nie solonych pistacji
  • 70 g żurawiny
  • Ziarenka z 1 laski wanilii
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i ziarenkami wanilii. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz bakalie - wszystko razem mieszamy.
  2. Z ciasta formujemy podłużny wałek w formie chlebka na około 20 cm. Układamy go na blasze i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut, aż się zrumieni.
  3. Po tym czasie wyjmujemy wypiek i studzimy. Kroimy wszystko na kromki i ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Informacje o firmie

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

infowire.pl


POWIĄZANE

Senat poparł w czwartek ustawę ułatwiającą rolnikom sprzedaż żywności z własnego...

Rolnicy ze stref objętych ograniczeniami z powodu wystąpienia afrykańskiego pomo...

Copa i Cogeca odrzuciły w środę plany Komisji Europejskiej dotyczące obcięcia o ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę