Anwil_7.04.17

Makaron do taktu – na wiele melodii

14 września 2016
Makaron do taktu – na wiele melodii

Nitki, wstążki, pióra, świderki, spaghetti… To jedne z kilkuset rodzajów makaronu. W połączeniu z dobrą włoską muzyką – każda z form tworzy wspaniały duet i jest pomysłem na idealne zakończenie dnia i nie tylko.

Nic tak mocno nie łączy mieszkańców Italii jak doskonały makaron, rytmiczna muzyka i wspólne spotkania przy stole. Dodając do tego ich pozytywne podejście do życia, niesamowite poczucie humoru oraz klimat panujący na południu Europy, każdy z nas chciałby przenieść się do Włoch choćby na kilka chwil.

Klasyczne ukojenie zmysłów

Opera swoimi korzeniami sięga włoskich, renesansowych maskarad karnawałowych. To prawdziwa klasyka, której każdy powinien choć w raz w życiu doświadczyć. Połączenie muzyki, sztuk plastycznych, gry aktorskiej i słów zapewnia szereg doznań, które zostają na długo w głowach słuchaczy. Bez wątpienia na rozwój opery duży wpływ miała twórczość Claudia Monteverdi. Dzięki popełnionemu na początku 1600 roku dzieła o tytule Orfeusz został uznany za twórcę gatunku operowego. Kolejne wybitne dzieła wyszły spod wirtuozowskich dłoni m.in. Francesca Caballi, Antonia Vivaldi, Alessandra Scarlatti i Gioacchina Rossini. Opera kojarzy się głównie z poważną, pompatyczną formą – nic bardziej mylnego. Ostatni z wymienionych kompozytorów (Gioacchino Rossi) skomponował wyśmienite, komiczne dzieło – Włoszka w Algierze (libretto stworzył Angelo Anelli). Utwór przenosi odbiorców w pełen humoru świat przygód pięciokąta okraszonego licznymi nieporozumieniami.

Po wizycie w operze swój włoski wieczór warto ukoronować równie klasycznym i eleganckim spaghetti w towarzystwie owoców morza i dojrzałych pomidorów. Taka pasta idealnie oddaje włoski klimat, a jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.

Tanecznym krokiem

Niewiele osób wie, że pierwowzorem znanej powszechnie muzyki biesiadnej jest Italo Disco. Ten włoski styl muzyczny z początku lat 80. XX wieku, w odróżnieniu od swojego polskiego odpowiednika, charakteryzuje się tekstami, które zawierają cenne wskazówki i rady życiowe. Największe przeboje tej muzyki to m.in. znana wszystkim Felicita (Al. Bano & Romina Power), Tora Tora Tora (Numero Uno), Radiorama (Yeti), Around My Dream (Silver Pozzoli). Słuchając w domowym zaciszu dźwięków przyjemnego, rytmicznego Italo Disco warto przekąsić coś równie lekkiego. Idealnie sprawdzi się tutaj sałatka na bazie makaronowych świderków i warzyw. Ugotowany makaron łączymy z drobno posiekanym, aromatycznym szczypiorkiem, pokrojoną w kosteczkę szynką i rzodkiewką, ulubioną sałatą i najprostszym sosem winegret. Odrobiny chrupkości dodadzą nasiona słonecznika. Takie danie, okraszone tanecznymi dźwiękami pozwoli nam przenieść się myślami na parkiet włoskiej fiesty.

W świetle lamp stroboskopowych

Przenieśmy się zmysłami do Mediolanu. To tu w 1914 roku odbył się pierwszy koncert „muzyki futurystycznej” Art. Of Noises, który stał się początkiem dynamicznego rozwoju muzyki elektronicznej. Ostre brzmienia i wysokie tempo idealnie skomponują się z pastą all’arrabbiata. Arrabbiato z włoskiego oznacza „wściekły”, co w połączeniu z  pastą oznacza dosłownie „wściekły makaron”. Danie to zostało wymyślone przez mieszkańców Rzymu w celu dodania tamtejszym robotnikom krzepy do pracy. Wystarczy drobno posiekany czosnek, przesmażony z aromatyczną papryczką, skropiony oliwą i doprawiony świeżą bazylią. Do tego wyśmienity makaron pióra i voilà!

Warto co jakiś czas zatrzymać się w codziennym biegu, spędzając magiczny wieczór w klimacie śródziemnomorskim, oddając się chwili przyjemności z doskonałym jedzeniem i włoską muzyką w rolach głównych. Poniżej przedstawiamy przepis na klasyczne, doskonałe spaghetti w iście operowej oprawie, które niczym twórczość największych mistrzów opery łączy lekkość, wdzięk i finezję z wirtuozerią doznań smakowych.

Włoskie spaghetti z mulami w sosie pomidorowym

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • Makaron Malma Spaghetti 200 g
  • Pasata pomidorowa 200 g
  • Mule 300 g
  • Szalotka 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Białe wino 100 ml
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Natka pietruszki
  • Bazylia

Przygotowanie:

Mule przepłukujemy zimną wodą i oczyszczamy z tzw. wąsów.

W międzyczasie gotujemy makaron wg zaleceń producenta.

Na patelni rozgrzewamy delikatnie 3 łyżki oliwy i dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek.

Po chwili dodajemy mule i białe wino, całość przykrywamy na ok. 5 minut, aby mule się pootwierały.

Następnie dodajemy pastę pomidorową i doprawiamy.

Gdy sos zgęstnieje, dodajemy makaron i zioła.

Smacznego! :)

Informacje o firmie

infowire.pl


POWIĄZANE

Jeżeli Prawo wodne nie zostanie przyjęte do końca czerwca, to KE będzie miała pr...

13 kwietnia 2017 r. na internetowej platformie aplikacyjnej Agencja Restrukturyz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę