aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Polska żywność aktywnie promowana w Internecie

27 października 2016
Polska żywność aktywnie promowana w Internecie

Firmy z branży rolno-spożywczej w okresie 2010-2015 zwiększyły udział wydatków na promocję swoich produktów z 1,2 do 3,4 proc. kosztów całkowitych. Najpopularniejszymi kanałami promocji są: uczestnictwo w targach i obecność w Internecie. Blisko 90 proc. ankietowanych firm planuje zwiększyć swoją aktywność promocyjną w sieci, szczególnie przy pomocy mediów społecznościowych – wynika z raportu „PromocjaŻywności.pl” przygotowanego przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas. Raport został opracowany m.in. na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych wśród przedstawicieli firm z branży rolno-spożywczej.

Siła promocji w Internecie

Promocja staje się coraz ważniejszym elementem działalności polskiego sektora rolno-spożywczego. Jednym z najważniejszych kanałów promocji na rynku żywności, niezmiennie od lat,  pozostaje udział w targach, a na drugim miejscu ankietowani wskazali Internet, który jednocześnie jest najszybciej rozwijającym się medium wykorzystywanym w promocji. Pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych oraz serwisy takie jak Facebook czy Twitter stały się na przestrzeni ostatnich pięciu lat najpopularniejszymi formami internetowej promocji wyprzedzając tradycyjną reklamę w Internecie. Wynika to ze stosunkowo niskiego kosztu i możliwości szybkiego dotarcia do szerokiej grupy odbiorców. Szybkie tempo wzrostu odnotowują blogi, szczególnie o tematyce kulinarnej, które są atrakcyjnym kanałem promocji dla niektórych producentów i przetwórców żywności.

Trendy się zmieniają

W analizowanym okresie zauważamy duże zmiany w podejściu do promocji w środkach masowego przekazu. Promocja w mediach tradycyjnych (telewizja, radio) staje się relatywnie  mniej popularna. Wraz z rozwojem technologii oraz zmianą struktury pokoleniowej konsumentów  ewoluują również kanały dotarcia do nich. Wzrost znaczenia niektórych form promocji jest rezultatem dynamicznie pojawiających się nowych trendów w Internecie. Nasze badanie potwierdza, że przedstawiciele firm z sektora rolno-spożywczego świetnie zdają sobie z tego sprawę – powiedział Michał Koleśnikow, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.   – Interesujące jest, że mimo rozwoju nowoczesnych form komunikacji, targi niezmiennie cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dużych przedsiębiorstw, jak i firm zatrudniających poniżej dziesięciu osób – dodał Michał Koleśnikow.

Instytucje rządowe też mogą pomóc

Dobre, bo polskie

Ponad 30 proc. ankietowanych potwierdziło, że podkreślanie polskości w przekazie marketingowym promującym produkty żywnościowe przekłada się na wzrost przychodów ze sprzedaży na rynku krajowym. Jednak w przypadku sprzedaży swoich produktów za granicę ankietowani nie zauważają już takiej zależności.

Ponad 90 proc. respondentów zapytanych o plany na najbliższe lata, zamierza zwiększyć swoją sprzedaż na rynkach zagranicznych, a blisko 76 proc. planuje w ciągu najbliższych pięciu lat zwiększyć aktywność promocyjną na tych rynkach. Różnego rodzaju badania pokazują również rosnącą świadomość dotyczącą pochodzenia żywności i patriotyzm w tym zakresie wśród polskich konsumentów, co powoduje, że aż 76 proc. badanych przedsiębiorstw chce podkreślić polskie pochodzenie żywności w przekazie marketingowym.

Trend ten potwierdza również raport firmy Mintel, wiodącej na świecie agencji badań rynku.  Pochodzenie produktów żywnościowych oraz ich składników ma coraz większy wpływ na decyzje zakupowe w Polsce. Wynika to z faktu, że konsumenci stają się bardziej wyedukowani i świadomi. W efekcie atrybuty takie jak autentyczność i prostota zyskują na znaczeniu i stają się synonimami „prawdziwej” żywności, tzn. pozbawionej składników postrzeganych, jako niekorzystne dla zdrowia, a także często niezrozumiałe i identyfikowane jako zbędne.

Podkreślanie polskiego pochodzenia produktów, bądź ich składników, to bardzo ważny instrument w walce o uwagę konsumenta. Potrzeby nabywców stają się coraz bardziej wysublimowane, a także rośnie zapotrzebowanie na żywność, która wyróżnia się nie tylko wysoką jakością, lecz również unikalnymi walorami odżywczymi i smakowymi. To także nawiązanie do idei „kupuj lokalne produkty", która ma na celu wspieranie lokalnej przedsiębiorczości. Aspekt środowiskowy jest dodatkowym atutem związanym z promowaniem lokalności i polskości z uwagi na kontekst generowanych żywnościokilometrówpowiedziała Honorata Jarocka, analityk branży spożywczej w Polsce z agencji badań rynku Mintel. – W rezultacie, akcent na polskość to nie tylko moda, to coraz mocniejszy i trwalszy kierunek, w którym podążają polscy producenci. Podkreślanie atrybutów produktowych w postaci tradycyjnych metod produkcji, znanych z dzieciństwa smaków, jak również polskich składników to obecnie jedna z bardziej pożądanych strategii na rynku, nie tylko z uwagi na rosnącą konkurencję, ale co ważniejsze, z uwagi na potrzeby konsumentów – dodała Honorata Jarocka.

Czynnik patriotyczny jest szczególnie ważnym atrybutem dla konsumentów dojrzałych, co potwierdzają wyniki badań firmy Mintel m.in. w kategorii serów, mięsa i ryb, piwa, soków i napojów, a także mleka i napojów mlecznych. Starsi konsumenci wydają się być bardziej przywiązani do tradycji, ceniąc sobie takie atuty jak prostota, naturalność i autentyczność. W dużej mierze poszukują oni żywności niskoprzetworzonej, nawiązującej do lokalnych i regionalnych korzeni kulinarnych. Bardziej naturalne jest dla nich, aby swoimi wyborami wspierać rodzimą gospodarkę, stąd są oni w szczególny sposób zaangażowani w rozwój lokalnych i regionalnych przedsięwzięć.

Raport przygotowany przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas powstał na potrzeby Agrokonferencji, która jest najważniejszym wydarzeniem dla klientów Banku z sektora Agro Banku oraz przedstawicieli branży rolno-spożywczej. Stanowi doskonałą okazję do merytorycznej dyskusji i poruszenia tematów aktualnych i istotnych dla producentów, przetwórców, dostawców i dystrybutorów. Pomysłodawcą i organizatorem konferencji od 2006 roku jest Bank BGŻ – obecnie Bank BGŻ BNP Paribas. Przez 11 lat Agrokonferencja stała się ważną platformą wymiany poglądów, w rzeczowej i przyjaznej atmosferze.

Jesteśmy liderem w obsłudze klientów z sektora rolno-spożywczego z najbardziej kompleksową ofertą produktów i usług dla tej grupy. Posiadamy wieloletnie doświadczenie i wiedzę, co zobowiązuje nas do dzielenia się nią z naszymi klientami. Uważnie słuchamy ich głosów i potrzeb, a w odpowiedzi na nie już po raz jedenasty tworzymy ważne miejsce do dyskusji na temat wyzwań stojących przed tym sektorem – powiedział Bartosz Urbaniak,  członek Zarządu Banku BGŻ BNP Paribas odpowiedzialny za obszar MŚP i Agro.

O badaniu Banku BGŻ BNP Paribas

Badania ankietowe w formie pogłębionych wywiadów zostały przeprowadzone w lipcu i sierpniu 2016 r. wśród przedstawicieli firm z branży rolno-spożywczej, będących klientami Banku BGŻ BNP Paribas. Kwestionariusz ankiety koncentrował się głównie wokół kwestii doboru kanałów promocji, atrybutów polskości wykorzystywanych w promocji żywności, a także kreowania przekazu marketingowego na rynku żywności.

Bank BGŻ BNP Paribas jest bankiem uniwersalnym, notowanym na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Bank oferuje klientom indywidualnym produkty oszczędnościowo-inwestycyjne oraz szeroką gamę kredytów (m.in. mieszkaniowych oraz konsumenckich). Należy do jednych z największych wydawców kart kredytowych w Polsce. Przedsiębiorstwom (mikro, MŚP i korporacjom) dostarcza rozwiązania z zakresu finansowania działalności na rynku krajowym i międzynarodowym. Bank kieruje swoje usługi również do przedsiębiorstw z sektora rolno-spożywczego. Specjalizuje się w finansowaniu rolnictwa, gospodarki żywnościowej oraz infrastruktury regionalnej. Klientom segmentu bankowości prywatnej proponuje kompleksową ofertę w zakresie ochrony, optymalizacji i pomnażania majątku. Klienci Banku mogą również korzystać z usługi doradztwa inwestycyjnego. Misją Banku BGŻ BNP Paribas jest oferowanie w sposób odpowiedzialny nowatorskich rozwiązań finansowych, które pomogą klientom zmienić ich świat i będą wspierać lokalną gospodarkę. Bank jest częścią wiodącej międzynarodowej grupy bankowej BNP Paribas. Bank świadczy usługi poprzez sieć oddziałów bankowych oraz stoisk bankowych w centrach handlowych na terenie całego kraju. Produkty kredytowe dostępne są również za pośrednictwem punktów w sklepach partnerskich, także w wybranych sieciach dealerów samochodów.

O raporcie Mintel

Raport firmy Mintel zatytułowany „Patriotyzm konsumencki w kontekście polskiego rynku żywności i napojów” obejmuje analizę preferencji i postaw konsumentów w odniesieniu do kryterium pochodzenia na podstawie badań z lat 2015-2016, informacje na temat działalności innowacyjnej w oparciu o koncepcję polskości, a także spojrzenie na to, w jaki sposób wykorzystuje się motywy związane z polskim pochodzeniem w promocji produktów żywnościowych.

Mintel to wiodąca na świecie agencja badań rynku. Od ponad 40 lat ekspertyzy firmy Mintel, oparte na najwyższej jakości danych i badaniach rynkowych, w bezpośredni sposób przyczyniają się do sukcesów jej klientów. Firma Mintel zdobyła wyjątkową reputację marki biznesowej o światowej renomie. Posiada biura w Londynie, Chicago, Belfaście, Kuala Lumpur, Bombaju, Monachium, Nowym Jorku, São Paulo, Szanghaju, Singapurze, Sydney, Tokio oraz Toronto. Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie http://polska.mintel.com.

Szczegółowe prezentacje dostępne są tutaj.

Informacje o firmie

infowire.pl


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę