aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Polski eksport jaj pod koniec 2016 r.

9 stycznia 2017
Polski eksport jaj pod koniec 2016 r.

W okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2016 r. eksport jaj w skorupkach z Polski wyniósł 199 078 ton i był o 3,9% wyższy niż w analogicznym okresie 2015 r. Dla porównania, od stycznia do października 2015 roku eksport zwiększył się 8,5% - wynika z danych Ministerstwa Finansów przeanalizowanych przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. Zestawiając październik 2016 roku z wrześniem 2016 okaże się, że polski eksport jaj zwiększył się o 4,9% (w ujęciu ilościowym o 881 ton). Warto jednak przypomnieć, że wrzesień był dla naszych eksporterów gorszy od sierpnia.

 

- Analizując wyniki polskiego handlu zagranicznego w skali roku trzeba stwierdzić, że tendencje w eksporcie w II połowie roku 2016 były mniej optymistyczne niż oczekiwano. W październiku miesięczny wolumen eksportu obniżył się o blisko 10% r/r, podobny ujemny wynik w sprzedaży zagranicznej jaj miał miejsce we wrześniu – mówi Katarzyna Gawrońska, główny specjalista w Krajowej Izbie Producentów Drobiu i Pasz. Zdaniem Gawrońskiej osłabienie dynamiki eksportu było także widoczne w II i III kwartale 2016 r. Wtedy wolumen eksportu zmniejszył się r/r odpowiednio o 6% i 7%.

 

Podobnie jak w ubiegłym roku, prawie 70% wyeksportowanych z Polski jaj trafiło do czterech największych unijnych importerów: Niemiec, Holandii, Włoch, Czech. Udział sprzedaży zagranicznej do tych krajów w eksporcie ogółem wyniósł odpowiednio: 27%, 20,5%, 12%, 8,6%. W 2016 r. rynek w Niemczech i Czechach był jeszcze bardziej chłonny niż w 2015 r. Udział innych, unijnych partnerów eksportowych Polski oscylował wokół 2-5%.

 

W 2016 r., najwyższy poziom wywozu do krajów trzecich zarejestrowano dla Iraku (1062 ton) oraz Szwajcarii (1005 ton). Szwajcaria była w ostatnich latach, obok Japonii, strategicznym rynkiem eksportowym dla eksportów z wielu krajów członkowskich w UE, w tym dla Polski. Sprzedawaliśmy do tego kraju przede wszystkim jaja w skorupkach. Słabnie jednak znaczenie tego rynku w strukturze geograficznej unijnego eksportu - udział wywozu do Szwajcarii zmniejszył się o 7 pkt. procentowych w przeciągu ostatnich czterech lat, do 16%, za okres dziesięciu miesięcy tego roku. Katarzyna Gawrońska z KIPDiP twierdzi, że na podstawie analizy dotychczasowej unijnej wymiany handlowej ze Szwajcarią, można spodziewać się tendencji spadkowej w eksporcie jaj z Polski do tego państwa. W 2016 r., sprzedaż jaj w skorupkach na ten rynek spadła o 41%.

 

 

 

 

Polscy eksporterzy znaleźli także wielu kontrahentów zagranicznych w innych krajach trzecich. Realizowali w ubiegłym roku wysyłki jaj w skorupkach, między innymi, do: Tajlandii, Angoli, Kenii, Gwinei, Kataru, Gambii, Sri Lanki, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Liberii, Omanu.

 

Opierając się na dotychczasowych wynikach w polskim handlu zagranicznym jajami w skorupkach w 2016 r., można przypuszczać, że roczny wolumen eksportu w 2016 r. będzie na zbliżonym poziomie jak w 2015 r. Jednak zakładając, że czynnikami hamującymi eksport w dwóch ostatnich miesiącach ubiegłego roku, mogły być restrykcje w handlu związane z występowaniem wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce oraz zawirowania w podaży jaj na rynku krajowym, w związku z stwierdzonymi przypadkami salmonelli w stadach towarowych kur niosek, można się obawiać, że roczny eksport będzie niższy niż w 2015 r.

 

Import jaj w skorupkach do Polski w okresie dziesięciu miesięcy wyniósł 15 693 ton (wzrost o 7,5% r/r).

 

 

Tab. 1

Najwięksi importerzy jaj w skorupkach z Polski w okresie styczeń – październik 2016 r.

Wolumen w tonach wraz z % zmianą r/r

 

Kraj przeznaczenia

2015

2016

% zmiana r/r

Niemcy

43 429

54 183

24,8

Holandia

41 250

40 625

-1,5

Włochy

31 161

24 475

-21,5

Republika Czeska

13 194

17 080

29,5

Węgry

8 177

9 527

16,5

Litwa

7 829

6 723

-14,1

Belgia

6 377

6 037

-5,3

Rumunia

6 266

5 956

-4,9

Francja

4 284

5 159

20,4

Austria

3 703

4 200

13,4

Wielka Brytania

3 488

3 713

6,4

 

*Dane o eksporcie odnoszą się do jaj w skorupkach o kodzie CN 0407, który obejmuje również jaja wylęgowe. W całym polskim eksporcie jaj w skorupkach, jaja wylęgowe mają średnio około 3-4% udział. Analiza opracowana została na podstawie danych Ministerstwa Finansów.



Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę