Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Potrzeba nam więcej pszczół i pszczelarzy!

5 sierpnia 2016
Potrzeba nam więcej pszczół i pszczelarzy!

Rzetelne działania edukacyjne pokazujące znaczenie i życie pszczół oraz popularyzacja zawodu pszczelarza kluczowe dla zwiększenia populacji zapylaczy
w Polsce

Pszczelarstwo to pasja i styl życia. W Polsce działa ponad 60 tysięcy pszczelarzy. Są to osoby z wielkim doświadczeniem ale też w większości w wieku średnim lub starsze. Według danych uzyskanych z organizacji pszczelarskich (70 organizacji pszczelarskich, zrzeszających ok. 38 tys. pszczelarzy i ok 1,1 mln. rodzin pszczelich) aż 2/3 polskich pszczelarzy to osoby powyżej 50 roku życia. Najmniej liczną, ale
z roku na rok rosnącą grupą są osoby wieku do 35 lat, ich udział w 2014 roku sięgał 12%.

 „W Polsce mamy około 1,4 mln rodzin pszczelich. Biorąc pod uwagę tylko powierzchnię upraw roślin sadowniczych i rzepaku,  to do dobrego zapylenia tych upraw potrzebujemy dwukrotnie więcej pszczół” – powiedział dr Dariusz Teper,
z Zakładu Pszczelnictwa w Puławach. „Patrząc na strukturę wiekową pszczelarzy
w Polsce może to być ciężkie do osiągnięcia. Dlatego też coraz większą popularnością cieszą się inne gatunki zapylaczy, przykładowo pszczoły murarki.”

Pszczoły są niezwykle cenne dla rolnictwa i gospodarki. Zapylają rośliny i dzięki temu wpływają na wielkość i jakość uzyskiwanych plonów oraz kształtują różnorodność biologiczną środowiska. Według danych Zakładu Pszczelarstwa w Puławach, coroczne korzyści dla rolnictwa z samego zapylania rzepaku w Polsce szacowane są w granicach 600-700 mln złotych, natomiast dla upraw sadowniczych wynoszą powyżej 3 mld złotych. Około 1/3 produkcji roślinnej w rolnictwie wytwarzana jest dzięki zapyleniu przez owady.

Rolnicy coraz częściej dostrzegają szereg korzyści, które wynikają z obecności pszczół w środowisku oraz na plantacjach rolniczych i sadowniczych. Z punktu widzenia pszczelarza obecność owadopylnych upraw w pobliżu pasieki to dogodne warunki do zbierania przez pszczoły wysokowartościowego nektaru i pyłku, co pozwala na wzrost produkcji w pasiece.

Rośnie również świadomość znaczenia pszczół w społeczeństwie. Stąd duża liczba różnych inicjatyw mających na celu edukację na temat znaczenia pszczół. Działania te skierowane są do dzieci, młodzieży i dorosłych. Jedną z nich jest Dzień Pszczół, przypadający w tym roku na datę 8 sierpnia.

Ważną kwestią w dyskusji dotyczącej zapylaczy są również upadki rodzin pszczelich. W chwili obecnej główną przyczyną upadków rodzin pszczelich w Polsce jak i na świecie jest warroza. Zakład Pszczelnictwa w Puławach szacuje, że zatrucia środkami ochrony roślin, powstałe w wyniki ich niewłaściwego stosowania, to około 1-3% upadków rodzin pszczelich w skali roku w Polsce.

„Zatrucia rodzin pszczelich środkami ochrony roślin to dość niewielki procent. Jednak z uwagi na znaczenie pszczół dla gospodarki apelujemy do rolników o informowanie pszczelarzy szczególnie o terminie i rodzaju wykonywanych oprysków. Wykonywanie przez rolników zabiegów ochrony chemicznej zgodnie z przepisami i informacjami zawartymi w etykiecie środka, z zachowaniem okresu prewencji dla pszczół (zwykle wieczorem) nie będzie wpływało na pracę pszczół, które zajmują się zbieraniem nektaru i pyłku w ciągu dnia” – powiedział Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

 Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

 Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR) reprezentuje branżę środków ochrony roślin. Realizuje różnorodne zadania i projekty mające na celu kompleksową informację i edukację użytkowników środków ochrony roślin na temat bezpieczeństwa ich stosowania.

 ***

PSOR prowadzi ogólnopolską kampanię edukacyjną pod hasłem „W ochronie koniecznej”. Celem kampanii jest informowanie społeczeństwa o współczesnych sposobach produkcji roślinnej
i nowoczesnym rolnictwie, w którym stosowane są środki ochrony roślin. Prowadzone działania mają uświadamiać konsumentom owoców i warzyw oraz produktów pochodzenia roślinnego, że środki ochrony roślin są nieodzowne w pracy rolnika, a produkcja rolna z ich wykluczeniem nie mogłaby  zapewnić wystarczającej ilości żywności o dobrej jakości i w przystępnych cenach.

PSOR jest również właścicielem i koordynatorem Systemu Zbiórki Opakowań PSOR
i w imieniu uczestników Systemu prowadzi ogólnopolską kampanię edukacyjną pod hasłem „Liczy się każde opakowanie”.



[i] Źródło:  Semkiw P.  Sektor pszczelarski w Polsce w 2015 roku, Instytut Ogrodnictwa, http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/wykaz_publikacji/obszar3/3.3_Opracowanie_1_2014.pdf

 


POWIĄZANE

Ok. 45 tys. wniosków wpłynęło do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnict...

Z udziałem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela oraz podsekretar...

Spółdzielnie muszą być innowacyjne, zwiększać wartość produktów i podążać za ten...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę