aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
Europejskie Forum Rolnicze

"Puls Biznesu": innowatorzy wycisną złoto z rzepaku

15 lutego 2017
"Puls Biznesu": innowatorzy wycisną złoto z rzepaku
PAP / Darek Delmanowicz

Łódzcy naukowcy opatentowali technologię pozyskiwania białka z roślin oleistych. Kolejny krok: budowa testowej biorafinerii - podaje "Puls Biznesu".

Technologia wytwarzania białka z rzepaku może zrewolucjonizować przemysł spożywczy. Wynalazcy, dr Magdalena Kozłowska i dr Piotr Wnukowski, współwłaściciele spółki NapiFeryn BioTech, zapewniają, że surowiec ten może być zdrowym składnikiem pieczywa, makaronów, słodyczy i zamiennikiem białka sojowego.

"To szczególnie ważne dla tych krajów, które mają własne, bogate źródła rzepaku, jak Polska" - zaznacza dr Magdalena Kozłowska. Jak podaje gazeta, na rozwiązaniu skorzystać mogą również tłocznie, pożytkując pozostałą z produkcji oleju biomasę - wytłoki rzepakowe.

Projekt dostał też dodatkowe wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach "szybkiej ścieżki" programu operacyjnego Inteligentny Rozwój. Firma otrzymała dotację w wysokości 11,5 mln zł, które umożliwią jej wybudowanie demonstracyjnej linii technologicznej produkującej białko z rzepaku.

(PAP)


POWIĄZANE

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

20 mrca 2024 odbędzie się Trójstronny Szczyt Społeczny UE. Tematem przewodnim te...

 Protesty polskich rolników mają duży składnik emocjonalny, a na zamieszaniu kor...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę