Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Większa produkcja i eksport serów w 2016 r.

18 sierpnia 2016
Większa produkcja i eksport serów w 2016 r.

Po zaobserwowanej w 2015 roku 1,4% zwyżce produkcji serów w UE, pierwszy kwartał 2016 roku przyniósł lekkie nasilenie tej tendencji.

Po pierwszych 3 miesiącach w Unii Europejskiej wytworzono niemal 2,25 mln ton serów, czyli o ok. 4,4% więcej niż w okresie porównawczym. Stało się tak w dużej mierze przez to, że Niemcy i Holandia, jedne z największych unijnych wytwórców omawianych artykułów, zwiększyły wolumen odpowiednio o 1,6% i 14,8%. Produkcja drugiego gracza w tym segmencie–Francji –osłabła po 3 miesiącach br. o 1,4% a we Włoszech odnotowano stabilizację. Polska nieco oddaliła się od Holandii i w okresie od stycznia do końca marca w naszym kraju wyprodukowano o 5,1% więcej tych przetworów mlecznych niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (199,8 tys. ton).

Według najnowszych pełnych danych Komisji Europejskiej, eksport serów ze Wspólnoty do krajów trzecich zmniejszył się w 2015 roku o 0,2% i osiągnął poziom 719 tys. ton. Ten negatywny trend pomimo wciąż funkcjonującego rosyjskiego embarga (a do Rosji trafiało niegdyś ok. 30% eksportowanych z UE serów) nie utrzymał się na początku bieżącego roku i po 3 miesiącach z krajów Unii Europejskiej poza Wspólnotę wysłano ponad 184,7 tys. ton serów, o ok. 14% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Jak widać Unijni eksporterzy z powodzeniem znajdują nowe rynki zbytu dla swoich produktów.

Na taki wynik największy wpływ miała znaczna zwyżka eksportu serów z Holandii i Francji. W ciągu pierwszych trzech miesięcy bieżącego roku względem analogicznego okresu  2015 r. odnotowano 4,7% wzrost wywozu z Holandii i 9% zwyżkę eksportu z Francji. Wzrost wysyłek poza UE notowali także inni główni eksporterzy z Wspólnoty: Niemcy (+4,7%), Włochy (+7%), Dania (+17,8%), Polska (+14,6%), Irlandia (+69,2%).

Import serów do Unii jest niemal jedenastokrotnie mniejszy niż eksport. Po 3 miesiącach br. był on większy o 20% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku i osiągnął  poziom 17 tys. ton. Standardowo sery sprowadzano głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoch, mniejsze ilości do Francji i Austrii, a także do Belgii.

FAMMU/FAPA na podst.: KE, Eurostat


POWIĄZANE

Ok. 45 tys. wniosków wpłynęło do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnict...

Z udziałem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela oraz podsekretar...

Spółdzielnie muszą być innowacyjne, zwiększać wartość produktów i podążać za ten...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę