Wygoda dobrze opakowana

1 września 2016

Konsumenci wyrobów cukierniczych są od wielu lat dość mocno podzieleni. Wśród nich wyróżniamy dwie grupy. Pierwsza to osoby, które kupują gotowe ciasta pakowane. Druga - konsumenci kupujący tego typu produkty jedynie w cukierniach. Ten podział przez ostatnie lata był bardzo mocno widoczny. Obecnie jednak widać wyraźnie, że te nierównomierne proporcje zmieniają się na korzyść tej pierwszej grupy.

 

Jakość i walory smakowe pakowanych wyrobów cukierniczych zdecydowanie poprawiły się na przestrzeni ostatnich lat. Dziś producenci pakowanych ciast oferują wysoką jakość, bezpieczeństwo a przede wszystkim smak, który nie ustępuje niczym babcinym wypiekom, która pamiętamy.

 

Zmieniają się także tempo życia i przyzwyczajenia Polaków. Dzisiaj produkty typu „grab and go” to coraz częściej standardowe wyposażenie niejednej domowej kuchni zapracowanej pani domu. Łatwiej i szybciej jest przecież podać coś smacznego i sprawdzonego niż stresować się liczbą potrzebnych do zakupienia składników na ciasto. Nie wspominając już o wygospodarowaniu chwili, by je przygotować, upiec i po prostu podać. Bo tej zawsze brakuje. Ale czy tylko brak czasu jest głównym powodem wyboru takiego produktu ze sklepowej półki?


Świeżość na dłużej

 

Według badań GfK Polonia z 2013 r. rynek cukierniczych wyrobów piekarniczych wart był 2,6 mld złotych. W przeliczeniu na ilość zakupionych artykułów daje to liczbę 147 tys. ton tego typu produktów, czyli ok. 11 kg na każdą rodzinę. Tradycja i kultura spożywania wszelkiego rodzaju ciast jest w Polsce bardzo silna i na przestrzeni lat widać, że ta liczba rośnie. Zmienia się także świadomość konsumentów, którzy poza wygodą i korzystną ceną zwracają uwagę na skład tychże produktów. Pakowanie musi zapewnić przedłużony termin przydatności ale dobrze jeśli ten uzyskiwany jest bez użycia substancji konserwujących. Technologia „Clean Room” i wysoki reżim higieniczny stosowane przez producentów pozwalają na odpowiednie zabezpieczenie produktu bez uszczerbku dla jego walorów smakowych.


Takie ciasto można otworzyć w dowolnej chwili, sprawdzi się praktycznie w każdej okazji: na imieninach, na podwieczorek, a nawet na większe rodzinne święta – mówi Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia. – Ważnym aspektem dla konsumentów jest „domowość” produktów. Im bardziej przywołują one zapamiętane tradycje, tym lepiej. Takim ciastem są zdecydowanie nasze Ciasta drożdżowe. Pakowane w sterylnym środowisku na długo zachowują swój smak i świeżość.


Szybkie tempo życia

 

Współczesny konsument żyje chwilą. Ale nie taką, którą może w spokoju kontemplować w zaciszu własnego domu. Żyje szybko, nie mając zwyczajnie czasu na to, by usiąść w miejscu. Nie wspominając już o wypełnieniu wszystkich obowiązków domowych, w tym o przygotowaniu posiłków dla całej rodziny. Ten chroniczny brak czasu potwierdzają zresztą wyniki badań przeprowadzonych przez firmę badawczą Mintel. 65% naszych rodaków nie ma czasu zjeść rano śniadania, co dopiero przygotować posiłku dla bliskich. Ratunkiem w tej sytuacji są gotowe produkty spożywcze – coraz częściej podstawa wyposażenia domowej spiżarni. – A już z pewnością świetna pomoc w sytuacjach kryzysowych, takich jak odwiedziny niezapowiedzianych gości – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. – Dlatego też kupujemy te produkty na zapas, na tak zwany wszelki wypadek – by nie dać się zaskoczyć takim sytuacjom.

 

 

Nie umiesz piec? Nie szkodzi!

 

Wreszcie ostatnia przyczyna wyboru gotowych wyrobów piekarniczych: brak umiejętności. Nie każdy przecież potrafi, a co ważniejsze – lubi spędzać czas w kuchni przy nagrzanym piekarniku w nerwowej niepewności, czy tym razem ciasto się uda. A jak jeszcze weźmie się pod uwagę fakt, ile naczyń po przygotowaniu takiego deseru trzeba pomyć, to tym bardziej odechciewa się cokolwiek robić. Zaś ciasto wyjęte z opakowania wystarczy położyć na talerzu i mamy gotowy poczęstunek w kilka sekund. Nie wliczając w to rzecz jasna czasu poświęconego na zrobienie jeszcze kawy. – Oszczędzamy w ten sposób nie tylko czas, ale przede wszystkim zapobiegamy marnotrawieniu żywności – mówi ekspert Dan Cake. – Mając w zapasie kilka gotowych ciast, łatwiej przewidzieć, ile ich opakowań musimy otworzyć, by poczęstować konkretną liczbę gości. I mamy gotowy posiłek, którego smak i konsystencja niczym nie odbiega od własnoręcznie przygotowanego ciasta.

Biuro prasowe Dan Cake Polonia


POWIĄZANE

20 lutego 2017 r. Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych przekazał uwagi samorządu ...

Prawie jedna piąta światowego jedzenia jest marnowana z powodu nadmiernej konsum...

Główny Lekarz Weterynarii informuje, że pięćdziesiąte drugie ognisko wysoce zjad...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę