Advertisement

Zdrowy początek dnia

3 października 2016
Zdrowy początek dnia

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to powszechnie znana prawda. Co jednak zrobić, by ten posiłek był pełnowartościowy i dostarczył organizmowi składników potrzebnych do sprawnego funkcjonowania przez cały dzień?

Możemy naszemu organizmowi zaserwować jedzenie „śmieciowe”, które dostarczy energii bez substancji odżywczych i to tylko na krótki czas. Możemy też potraktować nasze ciało z szacunkiem i zaopatrzyć w zdrowe paliwo. Jego podstawą są węglowodany złożone - ich doskonałym źródłem jest pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane czy musli zbożowe. Ale to nie wszystko – śniadanie powinno być bogate w pełnowartościowe biało, a te znajduje się m.in. w mleku i jego przetworach.

O co chodzi z tym białkiem? Białka to najważniejsze składniki budulcowe organizmu, z nich zbudowane są nasze włosy, skóra, paznokcie, a także mięśnie. Białka wchodzą także w skład enzymów trawiennych oraz hormonów, które regulują ważne procesy w naszym organizmie. Kolejna rola białek to funkcje ochronne organizmu przed chorobami.

Białko mleka, które dostarczamy organizmowi, składa się w głównej mierze z kazeiny oraz białek serwatkowych (takich, które znajduje się w odżywkach dla sportowców). Białka mleka zawierają pełną kompozycję zestawu aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Jeśli więc nie dostarczymy ich w formie pożywienia, mamy deficyt tego składnika w organizmie.

Co więcej – mleko i jego przetwory, to oprócz dobrego źródła białka, także skarbnica aminokwasów, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Zawiera głównie witaminy z grupy B oraz A i D oraz B2, czyli ryboflawinę. I oczywiście wapń, co ma ogromne znaczenie w diecie dzieci oraz osób starszych, bowiem wapń jest podstawowym budulcem kości i zębów. Pierwiastek ten znajduje się także w tkankach miękkich oraz w płynach ustrojowych.

Najlepiej przyswajalny wapń pochodzi właśnie z mleka i jego przetworów mlecznych, ponieważ zawiera laktozę zwiększającą wchłanianie wapnia. Osoby nie tolerujące laktozy powinny spożywać, przetwory mleczne, w których część laktozy zastała rozłożona (kefir, jogurt, sery żółte).

Jak widać, zdrowe śniadanie to posiłek z mlekiem i przetworami mlecznymi w roli głównej.

 


Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Biuro Prasowe Kampanii Mamy kota na punkcie mleka


POWIĄZANE

Na krajowym rynku nadal brakuje zboża, a ceny ziarna wzrosły. Wielu przetwórców ...

Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel podpisał w poniedziałek porozumienie ws. pr...

Biebrzański Park Narodowy chce wydzierżawić rolnikom prawie 600 hektarów łąk, by...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę