aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Domowe przetwory znowu modne!

7 sierpnia 2019
Domowe przetwory znowu modne!
Newseria Lifestyle

Wielu z nas ma ciepłe wspomnienia z dzieciństwa, gdy w wakacje w całym domu pachniało przygotowywanymi przetworami. Dziś, pod wpływem rosnącej świadomości tego, co jemy, popularności bazarków owocowo-warzywnych i trendu na samodzielne gotowanie, obserwujemy wielki powrót domowych przetworów. Są zdecydowanie zdrowsze i tańsze od tych kupowanych w sklepie – a ich smak jest po prostu niepowtarzalny. Wysiłek, jaki w to włożymy, z pewnością się opłaci – a praktyczne wyposażenie kuchni sprawi, że ich przygotowanie okaże się prostsze, niż myśleliśmy.

W gotowaniu, smażeniu i duszeniu kluczowe znaczenie mają naczynia, których używamy. Doskonale sprawdzą się garnki emaliowane Emalia Polska Pleszew. Wytworzone są z wysokiej jakości materiału, który hamuje rozwój drobnoustrojów. Gładka powierzchnia zapobiega osadzaniu się resztek i rozwojowi bakterii. Ma to ogromne znaczenie w przygotowywaniu przetworów, gdy ważne jest uniemożliwienie rozwoju drobnoustrojów powodujących psucie się żywności. Garnki Emalia Polska Pleszew można stosować na każdym rodzaju płyty – gazowej, elektrycznej, indukcyjnej. Są dostępne również w bardzo dużej pojemności – 15, 20, a nawet 30 litrów! To pozwoli wygodnie przygotować większą ilość przetworów. Przydatny będzie też z pewnością poręczny rondelek. Te z kolekcji Emalia Polska Pleszew wyróżnia dodatkowo piękne wzornictwo.

Usuwanie pestek z owoców ułatwi drylownica Florina – nieodzowna, gdy wykorzystujemy wiśnie lub czereśnie. Jest wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, przez co nie wchodzi w reakcję z owocami. Elementy metalowe zaś zostały wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu nie ma obawy, że będą pokrywały się śniedzią. Precyzyjny mechanizm w łatwy sposób pozwala na usuwanie pestek z owoców. Narzędzie posiada wygodny pojemnik na pestki, a specjalna blokada z funkcją przyssawki, pozwala na mocowanie drylownicy do blatu stołu.

Jeśli chcemy przygotować soki, niezbędny będzie sokownik Florina. Wykonany z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10, jest trwały i wytrzymały. Odpowiednia grubość ścianek i wielowarstwowe dno sprawiają, że nagrzewa się bardzo szybko i utrzymuje stałą temperaturę wewnątrz. Dzięki temu, proces przyrządzania soku trwa od 30 minut do maksymalnie 1 godziny. Pozostały miąższ można wykorzystać do zrobienia dżemu.

Dżemy, konfitury, soki, kompoty, nalewki… co jeszcze zimą przypomni smak lata? Przeciery z pomidorów, idealne do zup i sosów, a także buraczki, które idealnie dopełnią zimowy obiad. Ogórki - kiszone, konserwowe, czy w formie sałatek. Pikle, czyli mieszanka ogórków, marchwi, dyni, cebuli i zielonych pomidorów w marynacie. Robiąc domowe przetwory, oprócz korzystania z tradycyjnych przepisów, coraz chętniej eksperymentujemy. Konfitura z fiołków? Dżem z mniszka lekarskiego? Czemu nie! Tradycyjne czy nowatorskie - produkty własnej roboty są obecnie bardzo modnym prezentem. Zwłaszcza zamknięte w stylowym słoiku lub butelce.

Sok z malin możemy podarować w butelce Bormioli Rocco Swing z etykietą do pisania kredą, z pałąkowym zamknięciem gwarantującym szczelność. Jest wykonana z wysokiej jakości szkła. Bormioli Rocco to również szeroki wybór słoików Quattro Stagioni. Słoiki są oferowane w różnych wymiarach i kształtach – są idealne nie tylko do spiżarni, ale też będą znakomicie się prezentować bezpośrednio na stole. Przetwory dobrze również zamknąć w słoikach Weck Florina – zamykanych na zatrzaski i wyposażonych w gumę.

 

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę