aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Dzień Pszczół - Miejskie pasieki w CH Osowa na pomoc pszczołom

8 sierpnia 2019
Dzień Pszczół - Miejskie pasieki w CH Osowa na pomoc pszczołom
Newseria Lifestyle

W czwartek, 8 sierpnia przypada Dzień Pszczoły. Te niesamowicie potrzebne owady są na skraju wyginięcia. W związku z tym coraz więcej miast angażuje się w ten problem zakładając miejskie pasieki, które pomagają w rozrastaniu się rodziny pszczół, jednocześnie dostarczając naturalnego, zdrowego miodu. Przy okazji Dnia Pszczół kilka słów o tych małych owadach i o ulach przy gdańskim CH Osowa.

Pszczoły są obecne w życiu człowieka od tysięcy lat, różnych kulturach utożsamiano je z bogami i boginiami, a miód był symbolem bogactwa i dostatku. M.in. dzięki pszczelemu zapylaniu roślin mamy dostęp do warzyw i owoców. Przyczyn obserwowanego obecnie wymierania pszczół jest wiele, aczkolwiek dzięki rosnącej świadomość ekologicznej społeczeństwa ludzie zaczęli zakładać ule nie tylko na wsiach i ogródkach, ale i w centrum miast, tworząc miejskie pasieki, do czego przyłączyła się także CH Osowa.

Pszczoły w stolicach Europy

Jeszcze niedawno pszczoły nie były tak „medialne” jak obecnie. Zmienia się podejście do pszczół, świadomość ekologiczna i wiedza na ich temat. Samo miejskie pszczelarstwo staje się obecnie powodem do dumy dla samego miasta i właściciela takiej pasieki. Ule powstają na dachach urzędów, uniwersytetów, a nawet centrów handlowych – w Warszawie stoją m.in. na dachu Pałacu Kultury. W europejskich stolicach, jak w Paryżu, Londynie czy Berlinie stoi po 4–5 tys. uli w takich kultowych miejscach jak Opera Paryska czy londyńska stacja Waterloo. 

Nadmorskie ule i zdrowy miejski miód

Trójmiasto chętnie przyłączyło się do projektu miejskich pasiek gdzie pszczelich domków jest 22, z czego aż pięć znajduje się na terenie Centrum Handlowego Osowa. Przeważnie są one montowane na ziemi lub na dachach – jak 3 ule na szczycie jednego z wieżowców w Gdańsku. Pasieka przy CH Osowa została założona 2 lata temu we współpracy z Pszczelarium i ma ona na celu ochronę tych owadów i pomoc w ich rozwoju. Na wsiach giną one głównie z powodu stosowania przez rolników pestycydów, które powodują osłabienie i dezorientację pszczół co prowadzi do ich śmierci, dlatego w mieście są one mniej narażone na użycie chemii. Przyjęło się jednak, iż aglomeracje są bardziej zanieczyszczone od wsi co budzi przekonanie, że miód z miejskiej pasieki będzie zatruty. Nic bardziej mylnego, o co dbają pszczelarze zlecający profesjonalne badania miodu. Pszczoły karmią miodem larwy, więc dokładnie pilnują aby nektar był wolny od zanieczyszczeń i całkowicie bezpieczny dla ich zdrowia, a co za tym idzie i naszego zdrowia. Są one szczególnie wyczulone na jakość nektaru dlatego nigdy nie przynoszą do ula skażonego materiału, gdyż groziłoby to zatruciem rodziny, a nawet ich śmiercią jeszcze w drodze do ula. 

Pracowite Osowskie pszczółki i miód malinowy

„Osowska pasieka, w której zamieszkuje pięć pszczelich rodzin po ok. 80 tys. osobników w każdej, nie miała w tym roku lekko ze względu na duże wahania temperatury. Mimo wszystko prosperuje bardzo dobrze i przyniosła nam ok. 50 kg miodu, z czego niewątpliwym sukcesem jest nowy typ zebranego miodu – miód malinowy” – mówi Pan Krzysztof, opiekun trójmiejskich pasiek. 

Zaletą miodu z miejskich pasiek jest ich wyjątkowy smak i aromat - w mieście pszczoły mają możliwość pozyskiwania nektaru z wielu różnych roślin i kwiatów hodowanych w miastach, co skutkuje niesamowitymi smakami, który zaskakuje czasem samych pszczelarzy, jak to się stało w tym roku właśnie w przypadku uli przy CH Osowa. 

„W czasie gdy wymieranie pszczół zaczęło być realnym problemem nie mogliśmy przejść wokół tego tematu obojętnie. Wraz z zarządcą CH Osowa, firmą APSYS, postanowiliśmy założyć własną miejską pasiekę dbając o pszczoły i bezpośrednio włączając się w pomoc w ich przetrwaniu dzięki wsparciu Pszczelarium. Nie od dziś wspomagamy i organizujemy wiele ekologicznych oraz sportowych inicjatyw, dlatego jesteśmy dumni ze swojej zdrowo rozwijającej się pasieki i pysznego miodu” - dodaje Justyna Siemińska, Dyrektor CH Osowa. 

Już w najbliższy czwartek Dzień Pszczół – uczcijmy go kromką z pysznym, zdrowym miodem, najlepiej z okolicznej pasieki i pamiętajmy, że lokalne miody – zwłaszcza z pasiek miejskich – to łyżeczka pełna zdrowia dla każdego. 

Wyjątkowy miód malinowy z miejskiej pasieki przy CH Osowa będzie nagrodą w konkursie na profilu CH Osowa na Facebooku od 8-29.08. Zadaniem konkursowym jest opisanie „Jak dbasz o pszczoły i przyrodę wokół siebie”. W wypowiedzi należy opisać jak ważne są te niezwykłe owady dla całego ekosystemu - w końcu matka ziemia jest tylko jedna i należy się o nią troszczyć. Zachęcamy do wzięcia udziału! Szczegóły już wkrótce na https://www.facebook.com/CHOsowa/

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę