aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny - Kurczaki

21 lutego 2008
Mała podaż – wyższe ceny. Do ubojni trafiają teraz kurczaki z mniejszych grudniowych wstawień. Kiedy to hodowcy w obawie o skutki ptasiej grypy ograniczyli produkcje. Ceny żywca w ciągu tygodnia wzrosły o kilkadziesiąt groszy. Teraz na wolnym rynku ceny skupu brojlerów zbliżają się do 4 złotych za kilogram.

Na sytuację zareagowały także duże zakłady, choć tu podwyżki zdecydowanie skromniejsze od 5 do 20 groszy. To żadna rewelacja – podsumowują hodowcy. Bo koszty produkcji wciąż rosną. Za paszę trzeba już zapłacić około 1200 złotych za tonę, bardzo drogie są także jaja wylęgowe i pisklęta.

żywiec drobiowy         zł/kg
brojlery
    umowy kontraktacyjne 3,05 – 3,25
    wolny rynek          3,50 – 3,80

indyki
    indory               4,10 – 4,20
    indyczki             3,90 – 4,00

Ceny indyków na razie bez zmian. Indory wyceniane są najczęściej na 4 złote 15 groszy za kilogram, indyczki poniżej 4.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę