Regulacja rynku mleka

Z dniem 1 stycznia 2002 roku weszła w życie nowa ustawa dotycząca regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2001 r., nr 129, poz. 1446). Ustawa ta jest w pełni dostosowana do

27 stycznia 2002

Sytuacja na rynku mleka

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred. jogurt owocowy kubek PS 150 g zł

17 stycznia 2002

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 17 XII 2001 r. do 5 I 2002 r.

nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred. jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  1,82 0,48 0,73 jogurt

11 stycznia 2002

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 10 do 15 XII 2001 r.

nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred. jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  1,50 0,43 0,73 jogurt

27 grudnia 2001

Główne założenia

"Strategia rozwoju polskiego przemysłu mleczarskiego" została zatwierdzona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w listopadzie 1999 r. Celem tego dokumentu jest wskazanie

14 grudnia 2001

Normy dla mleka

W celu oceny mleka jako surowca do produkcji przetworów na rynki UE zgodnie z wymaganiami należy posiadać: wyniki dotyczące ogólnej liczby bakterii, tj. średnia geometryczna

14 grudnia 2001

Wymagania stawiane wodzie

Woda przeznaczona do pojenia zwierząt gospodarskich musi odpowiadać podstawowym wymaganiom sanitarnym i zoohigienicznym stawianym wodzie pitnej, tzn.: musi być przezroczysta, w miarę

14 grudnia 2001

Wymagania Polskiej Normy dla pasteryzowanego mleka koziego

W naszym kraju, od 1 lipca 1991 r., obowiązuje Polska Norma na mleko kozie pasteryzowane (PN-91/A-86 005), która określa jakim parametrom organoleptycznym, fizykochemicznym i mikrobiologicznym

14 grudnia 2001

Polska norma na mleko surowe do skupu

Obowiązek stosowania od 1 stycznia 2000 roku. Aktem prawnym wprowadzającym normę do stosowania jest Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 29 września 1999

14 grudnia 2001

Ważniejsze regulacje wg Dyrektywy Rady 92/46/EEC

Dyrektywa ta ma charakter szczegółowy, składa się z IV rozdziałów oraz czterech aneksów. Rozdział I. Przepisy ogólne. W tym rozdziale podane są m.in. definicje mleka surowego,

14 grudnia 2001
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę