aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Glony sposobem na zwiększenie poziomu kwasów Omega 3 w nabiale

8 stycznia 2018
Glony sposobem na zwiększenie poziomu kwasów Omega 3 w nabiale

Zwiększenie poziomu kwasów Omega 3 w mleku i jego przetworach jest możliwe i od wielu lat jest przedmiotem badań naukowców zajmujących się artykułami mleczarskimi. Naukowcy z Harper Adams University z Newport, w Shropshire udowodnili, że zwiększenie poziomu kwasów Omega 3 w mleku, a następnie również w serach jest możliwe jeśli do diety krów wprowadzi się mikroalgi (glony).


Badanie przeprowadzono na krowach rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. Otrzymane od nich mleko i przetwory nie różniły się smakiem od swych tradycyjnych odpowiedników.

Najlepszych źródłem kwasów Omega 3 są ryby, ale niski poziom ich konsumpcji jest problemem w wielu krajach, także w Polsce. Kwasy Omega 3 są istotnym elementem profilaktyki zawałów choroby niedokrwiennej serca, depresji, wspomagają także umiejętność uczenia się.

 

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę