Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Kieszonkowe z agroturystyki – poradnik gospodarza

31 lipca 2002

Urlop na wsi, wczasy pod gruszą, agroturystka – wypoczynek w gospodarstwie rolnym na terenach wiejskich – to ostatnio modna forma organizacji wolnego czasu i relaksu. Mieszkańcy miast zmęczeni cywilizacją, pędem, ciągłym brakiem czasu, grupowym wypoczynkiem, spragnieni kontaktu z naturą i bycia z drugim człowiekiem – szukają alternatyw, uciekają na wieś. Warto ten zapał wykorzystać.

Agroturystyka dla mieszczucha to szansa na regenerację sił, na wypoczynek w ciszy nieskażonego środowiska, w atmosferze wsi i wiejskiego otoczenia. Dla gospodarza szansa na rozwinięcie skrzydeł, szerszą prezentację, dodatkowy dochód, zdobycie nowych umiejętności, naukę przedsiębiorczości, to ścieżka komunikatywności. W wymiarze szerszym, globalnym: dla kraju – to sposób na promocję Polski prawdziwej, naszego folkloru i obyczajowości, rejonów mało zanieczyszczonych, ekologicznie nieskażonych; to także nadzieja ekonomiczna.

Agroturystyka to mały biznes, który wymaga przemyślanych działań marketingowych i analizy własnych możliwości. Turystyczna działalność nie jest dla każdego, i nie o miejsce, teren, wyposażenie gospodarstwa chodzi, a o osobowość gospodarza i jego rodziny. Ten, kto nie lubi obcych ludzi w swoim domu, kontaktu z nowymi osobami, ten nie powinien zmuszać się do tej formy usługi.

Turystyka i zyski z niej to rodzaj dodatkowej działalności, której miłym efektem ubocznym jest zysk, kieszonkowe dla gospodarstwa, stanowiące od 30% do 50% dochodów z rolnictwa. Dochody z agroturystyki pochodzą nie tylko z wynajmu powierzchni na noclegi – to podstawowa usługa, ale nie jedyna. Turysta potrzebuje opieki gospodarza, który musi zadbać o atrakcyjność wypoczynku wczasowiczów. Dlatego warto zaopatrzyć gospodarstwo w podstawowy sprzęt sportowy (np. rower). Niewątpliwą atrakcją mogą okazać się konie (a do nich bryczka). Bezpośrednia sprzedaż własnych produktów rolnych (bez pośredników) oraz wyrobów rzemieślniczych także może wnieść obopólne korzyści i zadowolenie. Najistotniejsze, by oferta była kompleksowa, dlatego warto włączyć do niej posiłki (często z własnych produktów rolnych), zdrowa żywność to niewątpliwy atut.

Każdy, kto chce zająć się świadczeniem usług przed podjęciem działalności powinien przeanalizować swoje warunki mieszkaniowe, poznać podstawowe rodzaje zakwaterowania w turystyce wiejskiej oraz ogólne dla nich zasady, sposoby dbania o bezpieczeństwo gości, a także prawne uwarunkowania agroturystyczne. Istotą jest określenie celu, odpowiedź na pytanie: czy oferta jest ogólna, czy specjalistyczna, skierowana do określonej grupy turystów, a w związku z nią określenie oczekiwań gości – w konsekwencji pełne zadowolenie obu stron.

Życzę powodzenia.


POWIĄZANE

W I kwartale liczba udzielonych noclegów w gospodarstwach agroturystycznych była...

Hotele w rodzimych kurortach pękają już w szwach, a wraz z nimi lokale gastronom...

Od początku czerwca tego roku w Polsce utonęło już ponad 100 osób. Niestety zdro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę