Amerykański Forbes opublikował artykuł, w którym stwierdza się że 'Era zdrowego jedzenia dzięki nauce dopiero się rozpoczyna". Tkie możiwosci pojawiają się, dzi...
Coraz częstsze susze, degradacja gleby i wiele innych czynników stanowią problem dla rolnictwa. W celu uzyskania odmian bardziej odpornych, także na choroby, mo...
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków FDA publikuje wytyczne dotyczące dobrowolnego angażowania się przed wprowadzeniem na rynek żywności pochodzącej z rośli...
Trwa okres, w którym wielu inspektorów PIORiN intensywnie kontroluje uprawy roślin pod kątem obecnościGMO. Zadanie to wykonujemy od 2018 r., a wynika ono z usta...
W obecnym czasie zarówno polski jak i światowy sektor mleczarki stoi w obliczu ogromnych wyzwań i problemów, jakie niesie ze sobą wojna w Ukrainie. Sytuacji nie...
Modyfikacje genetyczne organizmów i produkty żywnościowe zawierające GMO lub od niego wolne, a także ich oznaczanie i identyfikacja to wciąż aktualne kwestie...
„Bez GMO" oraz „Wyprodukowano bez stosowania GMO" - takich oznaczeń na produktach spożywczych szukają osoby, którym zależy na tym, by kupowana żywność przede...
Większość Polaków chce zakazu upraw roślin genetycznie modyfikowanych, a mając wybór, wybrałaby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO – wska...
Szybki rozwój metod inżynierii genetycznej spowodował, że rośnie liczba roślin ze zmutowanym genomem, ale również pojawiają się pytania, czy te rośliny są, czy ...