Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Obawy przed HACCP

12 października 2004

Gospodarstwa agroturystyczne boją się wprowadzenia systemu HACCP, który gwarantuje, że żywność nie ulegnie skażeniu i będzie bezpieczna dla konsumenta.

Właściciele gospodarstw liczą na kompromis z instytucjami kontrolującymi. Jeżeli dojdzie do zaostrzenia przepisów, wiele osób może zrezygnować z żywienia gości.

Wszystkie polskie firmy zajmujące się produkcją i dystrybucją żywności muszą wdrożyć odpowiednie procedury wymagane przez Unię Europejską. Jedna z nich to HACCP gwarantujący, że żywność nie ulegnie skażeniu i będzie bezpieczna dla konsumenta.

Jak twierdzą właściciele gospodarstw, trudno wymagać od gospodyni, która gotuje dla 6-8 osób, by kupiła zmywarkę do naczyń. I trudno sobie wyobrazić gospodarstwo bez dobrego wiejskiego jedzenia.

Póki co o wprowadzaniu HACCP w gospodarstwach agroturystycznych głośno się nie mówi. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej woli jednak dmuchać na zimne. Liczą na kompromis z instytucjami kontrolującymi, bo wprowadzane przepisy nie są dostosowane do polskich realiów.


POWIĄZANE

W I kwartale liczba udzielonych noclegów w gospodarstwach agroturystycznych była...

Hotele w rodzimych kurortach pękają już w szwach, a wraz z nimi lokale gastronom...

Od początku czerwca tego roku w Polsce utonęło już ponad 100 osób. Niestety zdro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę