Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Podstawowe informacje dla rozpoczynających działalność agroturystyczną.

4 maja 2007
Od A do Z PROWADZENIA DZIAŁALNOŚCI AGROTURYSTYCZNEJ CZĘŚĆ 2

Na II miejscu będzie wyżywienie. Można zastanowić się dlaczego dopiero na drugim miejscu, skoro ludzie muszą jeść. Jest to proste. Turysta musi u nas spać i przebywać, natomiast nie musi korzystać z opcji wyżywienia.

Jednak oferując wyżywienie należy też zwracać uwagę na jakość pod względem:
-    Regionalności potraw;
-    Miejsca spożywania posiłków ( wystrój wnętrza, wygoda, dostęp );
-    Higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
-    Profesjonalnej obsługi;
        
Dopiero na III miejscu mówimy o usługach dodatkowych w gospodarstwie, takich jak:
-    Umiejętności przewodnickie gospodarzy ( znajomość terenu, tras turystyczno-
historycznych, znajomość legend, zapewnienie dostępu do informacji turystycznej poprzez gromadzenie map, przewodników itp. )
-    Opracowanie i oferowanie usług specjalnych, jak: pieczenie chleba, nauka
wikliniarstwa, hafciarstwa, itp.
-    Możliwość wypożyczenia sprzętu: wodnego, rowerów itp.
-    Wszelkich usług związanych z rekreacją (wskazana współpraca z innymi
usługodawcami w danej miejscowości lub najbliższej okolicy )

Bardzo trudno jest  ocenić jakość w agroturystyce, ponieważ usługa jest świadczona i jednocześnie konsumowana. Chcąc dokonać takiej oceny należy brać pod uwagę następujące czynniki:
-    kwalifikacje osób świadczących usługi;
-    wyposażenie kwatery;
-    ustalone procedury świadczenia usług w sposób powtarzalny, akceptowane przez
klienta lub wynikające z praktyki;
-    jednolite normy świadczenia usługi turystycznych bez względu na ilość turystów
jak i okres świadczenia usług;
-    umiejętność zarówno kontroli jak i samokontroli;

Przy samokontroli i kontroli należy pamiętać, iż usługi turystyczne cechuje:
-    niematerialność - usługi nie mogą być magazynowane,
-    nierozdzielność usługi z osobą wykonawcy,
-    różnorodność - nieporównywalność,
-    nietrwałość - brak możliwości istnienia usługi poza procesem jej wytwarzania,

Jednym z podstawowych czynników określania jakości usług noclegowych jest kategoryzacja obiektów noclegowych. Głównym celem kategoryzacji jest zapewnienie jakości poprzez wyznaczenie podstawowego poziomu, poniżej którego świadczenie usług nie jest dopuszczalne ze względu na wymagania ustawowe. Kategoryzację dla obiektów agroturystycznych i turystyki wiejskiej prowadzi Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnny’’.
Jednym z zadań PFTW,,GG’’ jest kreowanie wizerunku polskiej oferty agroturystycznej i turystyki wiejskiej świadczonej na określonym poziomie zgodnym z uzyskaną kategorią. Prowadzona systematycznie promocja w tym zakresie ma doprowadzić do rozpoznawania promowanych kwater jako kwatery markowe, czyli świadczące usługi na wysokim poziomie. Dlatego też kwaterodawcy otrzymujący nadaną kategorię powinni dbać o utrzymanie określonego przez daną kategorię poziomu jakości oferowanych usług.   Dopiero wtedy turyści  będą odróżniali te kwatery od konkurencyjnych ofert.
Tak realizowane zadanie ma doprowadzić do wykreowania marki w turystyce wiejskiej a tym samym zostanie stworzona grupa markowa.
W gospodarstwach wiejskich oferowane są zróżnicowane rodzaje wiejskiej bazy noclegowej (WBN). Są to przede wszystkim:
1. pokoje gościnne
2. samodzielne jednostki mieszkalne
3. pokoje grupowe, a rzadziej
4. przyzagrodowe pola namiotowe

 
Wymagania kategoryzacyjne

Wymagania zarówno ogólne jak i dla poszczególnych kategorii są zróżnicowane. Im wyższa kategoria tym wyższe wymagania, ponieważ gość musi mieć większy komfort.

Wymagania kategorii standard dla pokoi gościnnych i samodzielnych Jednostek mieszkalnych ( SJM ) są następujące:

Wymagania ogólne:
      Dla wszystkich kategorii:

Spełnienie minimalnych wymagań ustawy o usługach turystycznych
Spełnienie wymagań ogólnego bezpieczeństwa (schody, poręcze zabezpieczenia antypoślizgowe, itp.)

* Onieznakowanie  na budynku lub podwórzu
* Oznakowanie pokoi/SJM (numery, nazwy lub inne)
* Zagospodarowanie terenu
* urządzenia rekreacyjne: boisko- basen- meble ogrodowe- kort - rowery - altana  - huśtawka - tenis stołowy- bilard - siłownia- sauna- jaccuzi – itp.
* Wydzielony teren zabaw dla dzieci z wyposażeniem
* Instalacje i urządzenia techniczne
* zimna i ciepła woda dostępna całą dobę
* oświetlenie dostosowane do charakteru i wielkości pomieszczeń
* Usługi świadczone w gospodarstwie wpływające na ocenę
* dostęp do folderów, map, przewodników turystycznych o okolicy
* budzenie na życzenie
* apteczka dostępna u gospodarza
* ogólna instrukcja p.poż. w widocznym miejscu
* dane telefoniczne gospodarza w widocznym miejscu
* Pozostałe usługi mające wpływ na ocenę  programu pobytu dla określone grupy gości (warsztaty rękodzielnicze i artystyczne, kilkudniowy program pobytu - pakiet usług)
* możliwość zakupu wyrobów rzemiosła artystycznego
* możliwość zakupu produktów wytwarzanych w gospodarstwie
* posiłki przygotowywane według diet specjalnych2)
* cykliczne imprezy organizowane dla gości własnych (nie liczyć ognisk)
* cykliczne imprezy organizowane dla gości spoza obiektu (dyskoteki, koncerty, odczyty, pikniki i inne)
* możliwość korzystania z internetu
* dostęp do urządzeń umożliwiających przygotowanie gorących napojów przez gości

Pokoje gościnne:
pokój 1 - osobowy     6 m2 
pokój 2 – osobowy   10 m2 
pokój 3 - osobowy    14 m2 
pokój 4 - osobowy    16 m2 

Zestaw wyposażenia meblowego
łóżko jednoosobowe o wym. materaca 80 x 190 cm (ilość) lub
łóżko jednoosobowe o wym. materaca 90 x 200 cm (ilość)
łóżko dwuosobowe o wym. materaca 120 x 190 cm  lub
łóżko dwuosobowe o wym. materaca 140 x 200 cm
nocny stolik lub półka przy każdym łóżku
stół, ława lub stolik - dost. wysokością do miejsc siedzących
krzesło na 1 osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój
lustro (umożliwiające obejrzenie połowy sylwetki)
wieszak na odzież oraz półka lub stelaż na rzeczy osobiste1)
pościel zgodna z liczba miejsc noclegowych + ręcznik
ręczniki - zgodnie z liczba miejsc noclegowych
pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny
zasłony okienne zaciemniające (lub żaluzje, okiennice)
drzwi pełne z możliwością zamykania na klucz
poziom czystości w pokoju (w skali 1-10)
stan pokrycia ścian w pokoju (w skali 1-10)
stan pokrycia podłóg w pokoju (w skali 1-10)
stan mebli, materacy oraz wyposażenia w pokoju (w skali 1-10)
Oświetlenie
oświetlenie główne - min. jeden punkt 60 W

Dostęp do WHS
pokój posiada samodzielny WHS z wejściem z pokoju
pokój posiada dostęp do WHS  wspólnego z innymi pokojami
pokój posiada dostęp do WHS wspólny z gospodarzami
pokój posiada samodzielny WHS z wejściem z korytarza

Stan wyposażenia (w skali 1-10)
 Poziom czystości estetyki (w skali 1-10)
Liczba osób przypadających na WHS :10
Wanna lub natrysk
Półka na mydło przy wannie lub kabinie natryskowej
Umywalka
Blat lub półka nad umywalką
WC
Papiernica (wieszak lub półka z papierem toaletowym)
Wieszaki na ręczniki, wieszaki ścienne
Lustro
Górne lub boczne oświetlenie lustra
Uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną (zalec. z wyłącz. różnicowo-prądowym)
Pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny
Dozownik płynnego mydła
Ręczniki papierowe
Ścierka do podłogi
Szklanka/kubek
Taboret
Poręcze przy WC, natrysku/wannie
zamkniecie whs od wewnątrz

SJM
SJM dla 4 osób + 2m na każdą następną osobę      30 m2 
Powierzchnie domków turystycznych:         24 m2 
Ilość osób do WC                  10,
Ilość pomieszczeń:                    1,
Pokój lub aneks wypoczynkowy:
stół (normalnej wysokości) i krzesła w liczbie odpowiedniej do osób
Wieszak na wierzchnią odzież
Lustro przy wejściu
Sypialnia:
Jak w pokojach gościnnych
Kuchnia, aneks kuchenny
stan mebli oraz wyposażenia kuchennego (skala 1-10)
kuchenka jednopalnikowa
lodówka
sztućce, talerze, szklanki - zgodnie z liczbą osób
garnki, patelnie
kosz na odpadki – OPISANY
deski do krojenia
otwieracz do butelek i puszek
ściereczki
szafka na naczynia
blat lub stół przygotowawczy
odpowiednie środki i sprzęt czyszczący
sprawna wentylacja

Dodatkowe wymogi dla wyższych kategorii:

Kategoria jedno słoneczko - * -

Ocenie tej podlegają tylko te obiekty, które spełniły wszystkie wymagania kategorii standard plus następujące wymagania

Spełnienie wymogów
3.    zadaszenie nad głównym wejściem
4.    utwardzona nawierzchnia pieszego dojścia
5.    grill lub miejsce na ognisko
6.    dostęp do lodówki
7.    dostęp do telewizora
8.    radio dostępne na życzenie

pokój 1 - osobowy    8 m2   
pokój 2 – osobowy   10 m2 
pokój 3 - osobowy    14 m2 
pokój 4 - osobowy    16 m2 
Zestaw wyposażenia meblowego
łóżko jednoosobowe o wym. materaca 90 x 200 cm (ilość)
łóżko dwuosobowe o wym. materaca 140 x 200 cm
szafa garderobiana, min. 3 wieszaki na osobę
ręczniki - zgodnie z liczba miejsc noclegowych
wieszak ścienny na wierzchnią odzież
Oświetlenie

1 dodatkowe źródła światła (żarówki 60 W w żyrandolu lub innych lampach)

Dostęp do WHS
Liczba osób przypadających na WHS : 8

SJM
SJM dla 4 osób + 2m na każdą następną osobę      35 m2 
Powierzchnie domków turystycznych:         30 m2 
Ilość osób do WC                    8,
Ilość pomieszczeń:     co najmniej            2,
-    sypialnia z aneksem  wypoczynkowym lub kuchennym, lub sypialnia i pokój wypoczynkowy z aneksem
-    kuchennym

Kuchnia, aneks kuchenny
kuchenka dwupalnikowa

Kategoria dwa słoneczka - ** -

Ocenie tej podlegają tylko te obiekty, które spełniły wszystkie wymagania kategorii jedno słoneczko plus następujące wymagania

Spełnienie wymogów
wydzielone miejsce na środki lokomocji gości
Oświetlenie zewnętrzne
nad głównym wejściem do budynku
powierzchnia pokoi:
pokój 1 – osobowy     9 m2
pokój 2 – osobowy   12 m2
pokój 3 - osobowy    15  m2
pokój 4 - osobowy    18  m2
Zestaw wyposażenia meblowego
elementy dekoracyjne
dywanik przy łóżku (ławy do prania)
dodatkowe źródła światła (ilość)  2  
Dostęp do WHS
50% pokoi posiada samodzielny WHS z wejściem z pokoju
Liczba osób przypadających na WHS : 6
Taboret


SJM
Powierzchnie:
Minimalna powierzchnia ogólna dla 4 osób + 2 m2 na kolejna osobę  40 m2
dla domków turystycznych                        35 m2

Ilość osób do WC    6,
Ilość pomieszczeń:  2 lub 3
Dwa lub trzy pomieszczenia (sypialnia z aneksem1) wypoczynkowym lub kuchennym, lub sypialnia i pokój wypoczynkowy z aneksem kuchennym) i WHS

Pokój lub aneks wypoczynkowy:
meble wypoczynkowe (fotele, kanapa)
stolik okolicznościowy 
Kuchnia, aneks kuchenny
 wyciąg nad kuchenką
Dostęp do telefonu
Dostęp do żelazka i deski do prasowania
Dostęp do pralki

Kategoria trzy słoneczka - *** -

Ocenie tej podlegają tylko te obiekty, które spełniły wszystkie wymagania kategorii dwa słoneczka plus następujące wymagania


Spełnienie wymogów
utwardzona nawierzchnia dojazdowa
dostęp do pralki
Oświetlenie zewnętrzne

przy bramie wjazdowej
Oznakowanie

drodze dojazdowej

Zagospodarowanie terenu
jadalnia lub aneks jadalny dla gości
pokój wypoczynkowy z telewizorem
powierzchnia pokoi:
pokój 1 - osobowy    10  m2
pokój 2 – osobowy   14  m2
pokój 3 - osobowy    17  m2
pokój 4 - osobowy    20  m2
Zestaw wyposażenia meblowego
stół blat lub biurko przystosowane do pisania
stojak na bagaże lub ekwiwalent
fotel
ręcznik kąpielowy
Oświetlenie
dodatkowe źródła światła (ilość) 2 
Dostęp do WHS
100% pokoi  posiadających samodzielny WHS z wejściem z pokoju
Stan wyposażenia (w skali 1-10) – 9-10
 Poziom czystości estetyki (w skali 1-10) – 9-10
Liczba osób przypadających na WHS :  4 
Poręcze przy WC, natrysku/wannie

SJM
Powierzchnie:
SJM dla 4 osób + 2m na każdą następną osobę      45 m2 
Powierzchnie domków turystycznych:         40 m2 
Ilość osób do WC                    4,
Ilość pomieszczeń:     co najmniej            3,
- co najmniej trzy pomieszczenia (sypialnia, pok. wypoczynkowy, kuchnia) i WHS

Kuchnia, aneks kuchenny
kuchenka czteropalnikowa z piekarnikiem
jednolita zastawa stołowanie  
mikser
ekspres do kawy

Podstawowe wskazówki dotyczące przebudowy obiektów i wznoszenia nowych

Przed wzniesieniem nowego obiektu, bądź adaptacją już istniejącego budynku dla celów turystycznych, należy rozważyć wiele zagadnień:
-    sprawdzić w tym zakresie wymogi prawa budowlanego,
-    skorzystać z  pomocy fachowców w tej dziedzinie,
-    zdefiniować grupy docelowe i pod tym kontem przygotowywać budynek,
-    zbadać na jakie usługi jest zapotrzebowanie,

Należy planować przyszłościowo. Popyt zmienić się może w przeszłości bardzo szybko. Trzeba przyjąć rozwiązanie pozwalające na stopniowe podnoszenie standardu obiektu w przyszłości. Instalacja elektryczna i kanalizacyjna powinna być projektowana z myślą o przyszłym wykorzystaniu, a nie tylko zaspokojeniu obecnych potrzeb. Dobrze jest także zapewnić sobie możliwość rozbudowy obiektu lub też uwzględnić w projekcie instalacji możliwość powstania dalszych obiektów.
Dzięki takiemu planowaniu mogłam po 5-ciu latach po modernizacji budynku bez bardzo dużych nakładów dorobić łazienki do pokoi. Od razu przy remoncie doprowadzona woda, prąd i odpływ pozwoliły mi bez kucia i burzenia ścian podnosić standard pokoi.



POWIĄZANE

W I kwartale liczba udzielonych noclegów w gospodarstwach agroturystycznych była...

Hotele w rodzimych kurortach pękają już w szwach, a wraz z nimi lokale gastronom...

Od początku czerwca tego roku w Polsce utonęło już ponad 100 osób. Niestety zdro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę