Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Potrawy regionalne na konkursie

19 czerwca 2002

W Paszkowie odbyła się 6. edycja konkursu "Potrawy regionalne – specjalność kuchni w gospodarstwie agroturystycznym". 

Impreza ta towarzyszyła paszkowskim "Dniom Otwartych Drzwi". Rywalizacja była bardzo zacięta, bowiem region podlaski cieszy się znakomitą kuchnią i bardzo utalentowanymi gospodyniami... 

Czytaj także: Regionalne zwyczaje kulinarne

Nie był to jedyny konkurs w czasie "otwartych drzwi". Dużym zainteresowaniem cieszyła się rywalizacja w ramach konkursu: "Pamiątka turystyczna z Sudetów" oraz turnieju rękodzielniczego. W tym ostatnim wystartowało 30 twórców ludowych, a najlepszym okazał się Edward Firgang z Ząbkowic Śląskich. Pod uwagę brano oryginalność pracy, estetykę wykonania i symbolikę regionu sudeckiego.  

Nie był to koniec atrakcji przygotowanych przez organizatorów spotkania. Wystąpili bowiem także artyści ludowi i zespoły śpiewacze, prezentujące kulturę wsi. 


POWIĄZANE

W I kwartale liczba udzielonych noclegów w gospodarstwach agroturystycznych była...

Hotele w rodzimych kurortach pękają już w szwach, a wraz z nimi lokale gastronom...

Od początku czerwca tego roku w Polsce utonęło już ponad 100 osób. Niestety zdro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę