aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Potrawy regionalne na konkursie

19 czerwca 2002

W Paszkowie odbyła się 6. edycja konkursu "Potrawy regionalne – specjalność kuchni w gospodarstwie agroturystycznym". 

Impreza ta towarzyszyła paszkowskim "Dniom Otwartych Drzwi". Rywalizacja była bardzo zacięta, bowiem region podlaski cieszy się znakomitą kuchnią i bardzo utalentowanymi gospodyniami... 

Czytaj także: Regionalne zwyczaje kulinarne

Nie był to jedyny konkurs w czasie "otwartych drzwi". Dużym zainteresowaniem cieszyła się rywalizacja w ramach konkursu: "Pamiątka turystyczna z Sudetów" oraz turnieju rękodzielniczego. W tym ostatnim wystartowało 30 twórców ludowych, a najlepszym okazał się Edward Firgang z Ząbkowic Śląskich. Pod uwagę brano oryginalność pracy, estetykę wykonania i symbolikę regionu sudeckiego.  

Nie był to koniec atrakcji przygotowanych przez organizatorów spotkania. Wystąpili bowiem także artyści ludowi i zespoły śpiewacze, prezentujące kulturę wsi. 


POWIĄZANE

Rozpoczyna się II edycja konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turys...

Co  dziesiąte jabłko uprawiane w Europie pochodzi z Południowego Tyrolu, z tego ...

Włochy od lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem Polaków, a Rzym, Mediolan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę