Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Tęsknimy za tradycją

12 lipca 2002

W Cisku na Opolszczyźnie zorganizowano pokaz wypieku chleba i wyrobu masła tradycyjnymi metodami. Impreza zakończyła się degustacją wiejskiego chleba posmarowanego świeżo zrobionym masłem.

Chleb robiono metodami datującymi się z początku XX wieku, jakimi posługiwały się prababki dzisiejszych gospodyń. Przedwczoraj, dzień przed imprezą,  piekarze cepami wymłócili zboże. Następnie oddzielili ziarno od plew przy pomocy fahlu. Tak oczyszczone ziarno zmełli w żarnach na mąkę. Potem pozostało już tylko wyrobić ciasto, uformować bochenki, włożyć je do słomianych koszyczków i upiec. Jednocześnie, do piekącego się chleba, wyrabiano masło. Zaczęło się klasycznie – od wydojenia krowy. Świeże mleko trafiło do centryfugi czyli ręcznej wirówki. Tak uzyskana śmietana znalazła się w maselnicy i została fachowo ubita na masło. Sprzęty, którymi  posługiwano się do pieczenia chleba i wyrobu masła są już zabytkami. Jednak, jak udowodniła degustacja,  czas nie odebrał im dawnej możliwości wytwarzania produktów w doskonałym smaku.


POWIĄZANE

W I kwartale liczba udzielonych noclegów w gospodarstwach agroturystycznych była...

Hotele w rodzimych kurortach pękają już w szwach, a wraz z nimi lokale gastronom...

Od początku czerwca tego roku w Polsce utonęło już ponad 100 osób. Niestety zdro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę