Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Wielkie pisanki na Wielką Noc

19 czerwca 2002

Coraz większą popularnością cieszą się pisanki ze strusich jaj. Wielkie kolorowe jajo, ważące 1,5-2,5 kg można kupić np. w Głownie koło Łodzi. Stworzenie strusiej pisanki nie jest proste i trwa kilkanaście godzin. Najpierw trzeba dokładnie wytrzeć papierem ściernym czteromilimetrową skorupę, a potem farbami akrylowymi namalować wzory świąteczne, kwiatowe lub inne według życzenia zamawiającego. Są firmy, które nawet grawerują skorupy jaj, ale jest to trudne. Strusie pisanki są dość drogie. Za tę oryginalną ozdobę świąteczną trzeba zapłacić 110-200 zł, ale chętnych nie brakuje.

Tradycyjne w rozmiarach, ale za to bardzo trwałe, pisanki tworzone są na Suwalszczyźnie. Proces ich powstawania jest skomplikowany – po ugotowaniu jajka muszą się parzyć przez trzy godziny na wolnym ogniu w wywarze z cebuli, a potem, wkłada się je do zendry, czyli wywaru z kory i miąższu olchy oraz spalonego kowalskiego koksu. Dopiero tak przygotowane jajko nadaje się do rzeźbienia lub pisania – twierdzą twórczynie ludowe. Gwarancją udanej pisanki są jaja dobrej jakości z twardą skorupką, a takie można ponoć dostać jedynie na Suwalszczyźnie. Dobrze zrobione mogą przetrwać nawet czterdzieści lat.
A zatem smacznego jajka!

MC, 13.04.2001
Opracowano na podstawie: PAP

POWIĄZANE

W I kwartale liczba udzielonych noclegów w gospodarstwach agroturystycznych była...

Hotele w rodzimych kurortach pękają już w szwach, a wraz z nimi lokale gastronom...

Od początku czerwca tego roku w Polsce utonęło już ponad 100 osób. Niestety zdro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę