aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Żywienie turystów

19 czerwca 2002

Żywienie turystów w gospodarstwie agroturystycznym powinno być prowadzone w oparciu o zdrowe produkty pochodzące z własnego gospodarstwa, bądź kupione u sąsiadów. Daje to wymierne korzyści nie tylko turystom, ale również zapewnia zbyt na produkty rolne okolicznym rolnikom.

Podejmując decyzję o żywieniu gości we własnym gospodarstwie, trzeba pamiętać o nowych obowiązkach. Z większą starannością planować jedzenie i oferować kuchnię bardziej urozmaiconą. 

Przygotowując posiłki trzeba zadbać o:

  • higienę osobistą, otoczenia, pomieszczeń i naczyń. Osoba przygotowująca posiłki powinna używać czystej odzieży ochronnej, często myć ręce, zrezygnować z pierścionków. Kuchnia ma być utrzymana w idealnej czystości, często myta i dezynfekowana. Wszystkie naczynia i urządzenia używane do gotowania i spożywania posiłków powinny być po starannym umyciu i wypłukaniu, sparzone wrzątkiem. Niedopuszczalny jest kontakt żywności z owadami, ponieważ przenosząc zarazki, mogą one zakazić całe partie jedzenia.

  • Produkty spożywcze powinny być świeże, wysokiej jakości, a mięso z uboju gospodarczego poddane badaniu lekarza weterynarii.

  • Bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie żywności. W lodówce nie należy mieszać produktów świeżych z już gotowymi potrawami. Gotowe potrawy są odkażone przez obróbkę termiczną i nie powinny być narażone na ponowne zakażenie bakteriami przez kontakt ze świeżą żywnością. Jeśli przygotowane dania nie zostały zjedzone, powinny być szybko schłodzone i schowane do lodówki. Czekając na podanie, posiłek powinien być utrzymywany w temperaturze powyżej 60oC, gdyż w niższych temperaturach bardzo szybko rozmnażają się bakterie.

Goście chętnie jedzą potrawy regionalne – rosoły, żury, barszcze, krupniki, zupy owocowe, potrawy z mąki i kasz. Smaczne, zdrowe i atrakcyjne posiłki to wielki atut gospodarstwa. 

MC, 09.04.2001
Źródło: Broszura informacyjna DWODR w Świdnicy

POWIĄZANE

Rozpoczyna się II edycja konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turys...

Co  dziesiąte jabłko uprawiane w Europie pochodzi z Południowego Tyrolu, z tego ...

Włochy od lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem Polaków, a Rzym, Mediolan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę