Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Badanie odorów przy produkcji zwierzęcej

26 stycznia 2005

Do niedawna, oceniając przystosowanie do wymogów ochrony środowiska badano w zakładach gospodarkę wodnościekową, gospodarkę odpadami oraz emisję do atmosfery szkodliwych substancji. Od pewnego czasu zwraca się także uwagę na poziom hałasu, a w bieżącym roku zaczną być badane poziomy odorów.

Ocena poziomu zanieczyszczeń powietrza odorami przy zakładach mleczarskich i mięsnych to prawdziwe wyzwanie dla inspektorów, a jednocześnie bardzo ważna sprawa. Trudność polega na tym, że poziom odorów jest bardzo trudny do określenia, a wszelkie badania obarczone są subiektywnym błędem. Od dłuższego czasu odory mierzy się w Wielkiej Brytanii i w Holandii (od Holendrów uczą się metody polscy inspektorzy).

Stosowane w tych krajach sposoby opierają się na metodzie kiperskiej. Przypominają one ocenę win, dokonywaną przez fachowców - kiperów. W Polsce badać się będzie odory podobnie jak w innych krajach. Przygotowana przez Główny Inspektorat Ochrony Środowiska grupa osób z potrzebnymi "zapachowymi" kwalifikacjami będzie badała rozcieńczane próbki i ustalała granice zapachów, których zakładom nie wolno przekraczać. Wytyczona granica obejmować będzie także czynnik odległości.

Oznacza to, że uwzględni się, czy zakład jest daleko od terenów zamieszkałych, czy też w bezpośrednim ich sąsiedztwie. Na razie nie ma standaryzowanych przepisów w Unii Europejskiej dotyczących badania poziomu odorów. Do krajów, które we własnym zakresie podjęły działania z tego zakresu, w tym roku przyłączy się Polska. Badane będą przede wszystkim fermy tuczu przemysłowego, gdyż stamtąd bardziej niż z przemysłu pochodzą odory, budzące ostry sprzeciw lokalnych społeczności.


POWIĄZANE

Dnia 16 listopada minister rolnictwa Słowacji na spotkaniu Rady ds. Rolnictwa oś...

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę