Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Co jest w tej torebce? Produkty Knorr bez tajemnic

16 października 2015
Co znajdziemy w torebce z produktem Knorr? Choć obiegowe opinie są rożne, warto przyjrzeć się rzeczywistemu składowi oraz drodze powstawania produktu. Okazuje się bowiem, że w tej przysłowiowej torebce znajdują się przede wszystkim suszone warzywa, zioła i przyprawy, skomponowane przez szefów kuchni Knorr w odpowiednich proporcjach. Co ważne, surowce te pochodzą w coraz większej części z upraw prowadzonych w sposób zrównoważony.

Najlepszy smak rodzi się na polu

Już teraz znaczna część warzyw trafiających do produktów Knorr uprawiana jest w gospodarstwach kierujących się zasadami zrównoważonego rozwoju, jak w tym prowadzonym przez p. Henryka Piotrowskiego w Wojnowicach Wielkopolskich. Oznacza to m.in. optymalizację zużycia energii, właściwe zarządzanie zasobami wodnymi czy stosowanie płodozmianu. Zasady te firma Unilever opisała w Kodeksie Zrównoważonego Rolnictwa.

Wszystkie warzywa do produktów Knorr zbierane są w optymalnym momencie ich wzrostu, gdy są w pełni dojrzałe. Wówczas cechują się najlepszym smakiem oraz najwyższą wartością odżywczą. Unilever dokłada wszelkich starań, by do 2020 roku wszystkie wykorzystywane przez nią surowce rolne były pozyskiwane na całym świecie ze źródeł zarządzanych w sposób zrównoważony, co przekłada się na ochronę środowiska naturalnego oraz polepszenie warunków bytowych milionów ludzi. Zobowiązanie to wynika z Planu „Życie w sposób zrównoważony” i już 90% kluczowych dla Knorr warzyw i ziół jest pozyskiwane w taki sposób.

Suszone – naturalnie, że dobre

Zebrane warzywa poddawane są procesowi suszenia. To jedna z najbardziej naturalnych i najstarszych metod przechowywania żywności. Polega na usunięciu wody z płynów lub ciał stałych poprzez jej odparowanie. Wówczas, bez środowiska wodnego, nie mogą się rozwijać drobnoustroje zagrażające naszemu zdrowiu. Suszenie zapewnia trwałość oraz bezpieczeństwo żywności, pozwalając na długo zachować smak i aromat składników. Jednocześnie powoduje zmniejszenie objętości i masy produktu. Wszystkie warzywa i zioła używane do produktów Knorr po zbiorach na polu trafiają więc do suszarni, gdzie są suszone z wykorzystaniem jednej z czterech metod stosowanych przez Unilever: suszenia owiewowego, bębnowego, rozpyłowego lub liofilizacji.

Co niezwykle istotne, suszone produkty zachowują tą samą kaloryczność oraz większość składników odżywczych, takich jak: białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik i składniki mineralne. Metody suszenia stosowane w procesie powstawania produktów Knorr są wciąż optymalizowane, by minimalizować straty składników odżywczych.

Szefowie kuchni Knorr wiedzą, co dobre

Szefowie kuchni Knorr oraz technolodzy pracujący nad produktami Knorr starają się nie tylko trafić w gusta smakowe konsumentów, ale w trosce o ich zdrowie z roku na rok optymalizują skład produktów. Skupiają się na redukcji zawartości soli, której nadmierne spożycie ma negatywny wpływ na zdrowie, a Polacy przekraczają aż 3 razy dzienną normę spożycia ustaloną przez Światową Organizację Zdrowia na poziomie 5g.

Do roku 2010 udało się marce Knorr obniżyć średnią zawartość soli w produktach o 25%, a działania w tym kierunku wciąż trwają – są jednym z priorytetów programu marki „Z naturalnymi składnikami dla najlepszego smaku”. Planowane działania zakładają dalszą redukcję ilości soli w recepturach o kolejne 15-20%. Plany zakładają dalsze zmniejszanie soli w produktach o kolejne 15 – 20 %. Do 2020 roku 75% oferowanych przez Unilever produktów żywnościowych będzie zawierać ilość soli pozwalającą na spożywanie 5 g soli dziennie zgodnie z zaleceniami żywieniowymi.

Sukcesywne zmniejszanie zawartości soli w produktach Knorr możliwe jest dzięki nieustannej pracy szefów kuchni, odpowiednio komponujących warzyw, zioła i przyprawy. W ten sposób, mimo redukcji soli, smak produktów pozostaje bez zmian, cechuje się taką samą intensywnością. A my możemy cię cieszyć doskonałym smakiem potraw przyrządzanych z pomocą produktów Knorr.

A więc - co jest w tej torebce?

I na koniec warto wrócić do wspomnianego na początku składu produktu, bo to on budzi wiele emocji. Przykładowo Fix Knorr Spaghetti Napoli to kompozycja suszonych składników, takich jak koncentrat pomidorowy, cebula, bazylia, tymianek, oregano, czosnek, pieprz, burak czerwony. Ponadto szefowie kuchni Knorr dodali mąkę pszenną oraz skrobię, wpływające na właściwą konsystencję gotowego produktu, oraz sól i cukier podkreślające smak. Do produktów sypkich przed zamknięciem ze względów technologicznych dodaje się także odrobinę tłuszczu, który sprawia, że dozowane produkty nie osiadają na brzegach zgrzewanego opakowania. Ot, i cała tajemnica!

POWIĄZANE

Dnia 16 listopada minister rolnictwa Słowacji na spotkaniu Rady ds. Rolnictwa oś...

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę