Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Dolina Ekologicznej Żywności w pytaniach i odpowiedziach

3 grudnia 2015
Czym jest Dolina Ekologicznej Żywności? „Dolina Ekologicznej Żywności” to pierwszy w kraju klaster zrzeszający różne podmioty działające na rzecz promowania i rozwoju żywności ekologicznej.
Co oznacza klaster? Klaster to geograficzne skupisko wzajemnie powiązanych firm, wyspecjalizowanych dostawców, jednostek świadczących usługi, zakładów działających w pokrewnych sektorach oraz związanych z nimi instytucji, np. uniwersytetów, jednostek badawczych i normalizacyjnych oraz stowarzyszeń branżowych.
Kiedy powstała Dolina? W styczniu 2010 r.
Jak powstała Dolina? Koncepcja powołania Doliny Ekologicznej Żywności powstała w środowisku akademickim Lublina w 2004 r. W roku 2010 pozyskano środki finansowe na realizację projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności”. Koordynatorem projektu jest Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach. Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Regionalnego (Program Operacyjny Rozwój Polski Wschodniej, 2007-2013).
W jakim celu powstała Dolina? Podstawowym celem Klastra DEŻ jest zbudowanie na terenie Polski Wschodniej ponadregionalnej platformy współpracy w zakresie rozwoju i promowania ekologicznych produktów żywnościowych.  


Zasady działania klastra
Jak przystąpić do klastra? Klaster ma charakter otwarty i do jego struktur mogą przystąpić podmioty i organizacje wspierające  rozwój rolnictwa ekologicznego
i  produkcję ekologicznej żywności na terenie Polski Wschodniej (z województw: lubelskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, warmińsko – mazurskiego oraz podlaskiego).
Jakie korzyści daje przystąpienie do klastra?
1.Wsparcie promocyjne
- stałe wsparcie marketingowe i PR ze strony Biura Prasowego Klastra DEŻ prowadzonego przez agencję Vena Art z Lublina,
- działania reklamowe w prasie branżowej, ogólnopolskiej i lokalnej,  
- kampanie emailingowe, w portalach tematycznych oraz na Facebooku,
- profesjonalne fotograficzne sesje produktowe,  
- prezentacje produktów w trakcie ok. 35 spotkań EkoForów oraz konferencji prasowych (m.in. w PAP w Warszawie),
- promocja na stronie www.dolinaeko.pl oraz fan page „Żyję szybko, jem zdrowo” https://www.facebook.com/dolina.ekologicznej.zywnosci  
2.Szansa na podniesienie kwalifikacji
- udział w szkoleniach i warsztatach organizowanych w ramach comiesięcznych EkoForów (np. PR i promocja firmy, pozyskiwanie środków na inwestycje),
- dostęp do portalu www.dolinaeko.pl (platforma wymiany wiedzy).
3.Możliwość korzystania z badań i ekspertyz naukowych
- badania laboratoryjne (np. na pozostałości substancji aktywnych w produktach),
- badania konsumenckie, rynkowe, itp.
4.Udział w imprezach promocyjnych i misjach gospodarczych
- gwarantowane miejsce dla ekspozycji oferty firmy w trakcie corocznych targów żywności ekologicznej „Biofach” w Norymberdze,
- udział w innych imprezach, m.in. „Polagra Food” w Poznaniu, „Natura Food” w Łodzi,  EKOGALA” w Rzeszowie oraz „Organic Marketing Forum” w Warszawie.  
Ważne: klaster jest organizatorem EkoForów, cyklicznych spotkań o charakterze informacyjno-warsztatowym odbywających się w województwach lubelskim, podkarpackim, świętokrzyskim, warmińmsko-mazurskim oraz podlaskim.

Efekty działalności klastra
1.Stały wzrost liczby członków – z 5 do 18 firm.
2.Podniesienie poziomu innowacyjności – łącznie 26 innowacji wdrożonych przez uczestników klastra.
3.Rozwój oferty produktowej – 6 uczestników stworzyło 13, a 5 „klastrowiczów” udoskonaliło 11 produktów i usług.
4.Stworzenie EkoBazaru – czyli przedwsięwzięcia handlowego umożliwiającego członkom klastra stałą obecnośc na rynku Lublina oraz ułatwiajacego rozwój wewnętrznych powiązań kooperacyjnych.  
5.Rosnąca identyfikowalność klastra na rynku EKO – dzięki konsekwentnie prowadzonym działaniom innowacyjnym oraz promocyjnym.

Informacje dodatkowe
Co łączy Ekobazar i Dolinę? „Dolina Ekologicznej Żywności” jest patronem lubelskiego EkoBazaru.
To miejsce, gdzie „Klastrowicze” czyli firmy które przystąpiły do projektu, oferują swoje produkty klientom.
Co to jest „żywność ekologiczna”? Żywność ekologiczna to produkty o najwyższej jakości, smaczne
 i pełnowartościowe, o zbilansowanej zawartości składników pokarmowych bez szkodliwych dodatków chemii spożywczej i zanieczyszczeń chemicznych. Są wytwarzane na bazie płodów rolnych, jaj, mięsa, mleka i innych surowców pochodzących z gospodarstw stosujących naturalne metody produkcji (w tym nawożenia i ochrony roślin), bez modyfikacji genetycznych.  
Produkty sprzedawane jako ekologiczne muszą posiadać etykiety poświadczające ich pochodzenie.
Na opakowaniach detalicznych produktów ekologicznych musi być umieszczone unijne logo, numer kodowy jednostki certyfikującej i adnotacja „Rolnictwo UE” lub „Rolnictwo Polska”. Jeśli produkt zawiera surowce wyprodukowane poza UE należy zamieścić informację – „Rolnictwo spoza UE”.
Ciekawostki o rynku EKO? Stale rosnąca świadomość konsumentów, moda na bycie EKO, wzrost obrotów
na rynku EKO o 210 proc. od 2000 r., 600 proc. wzrost liczby polskich gospodarstw ekologicznych od 2004 r.

POWIĄZANE

Dnia 16 listopada minister rolnictwa Słowacji na spotkaniu Rady ds. Rolnictwa oś...

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę