Ptak_mega_22.11
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ekologiczne jasmoniany

5 września 2002

Naukowcy amerykańscy odkryli, że niektóre kwasy aromatyczne i jasmoniany – substancje nadające zapach jaśminowi – opóźniają kiełkowanie magazynowanych ziemniaków.

Opracowano i opatentowano metodę stosowania tych związków, która wkrótce zostanie sprawdzona na skalę przemysłową. Może znaleźć ona duże zastosowanie w rolnictwie ekologicznym, w którym nie wolno stosować substancji syntetycznych. Jasmoniany i kwasy aromatyczne są już obecnie używane w przemyśle perfumeryjnym i w produkcji przypraw.


POWIĄZANE

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...

3 października br. została uruchomiona nowa platforma internetowa OK-net Arable....


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę