cts_ptak_10317

Ekologiczne pstrągi

10 lutego 2003

Właściciele gospodarstw rybackich coraz częściej decydują się na prowadzenie hodowli ekologicznej. Wymuszają to nie tylko wymogi ochrony środowiska ale także konieczność dostosowania do niektórych uregulowań unijnych.

W Niechmirowie w województwie łódzkim hodowane są pstrągi. Jeszcze do niedawna w stawie o powierzchni 100 m2 mogło być tu nie więcej niż 500 kg ryb. Teraz na tej samej powierzchni może pływać nawet 5 ton pstrągów. Mokrą paszę zastąpiono specjalnym granulatem. Tylko w ubiegłym roku w Niechmirowskim gospodarstwie wyhodowano ponad 70 ton ryb Od czterech lat wzrasta w Polsce spożycie ryb, statystyczny Polak zjada ich około 7 kg w ciągu roku, mieszkańcy Unii Europejskiej 30 kg. 


POWIĄZANE

Najnowszy raport dotyczący światowej produkcji ekologicznej z danymi do 2015 rok...

W odpowiedzi na przedstawiony do zaopiniowania projekt rozporządzenia Ministra R...

Połowa Polaków kupuje owoce i warzywa tylko na targowiskach, są to zazwyczaj ci ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę