Ekologiczniej

24 grudnia 2015
Po żywność ekologiczna w kolejce?, to możliwe bo tylko w ubiegłym roku na produkty ze znaczkiem bio wydaliśmy ponad 600 milionów złotych. A zdaniem ekspertów to dopiero początek boomu. W ciągu trzech lat wydatki Polaków na „zdrową żywność” powinny przekroczyć 1 mld zł, a za dziesięć lat sięgną 6 mld zł .

W Polsce zarejestrowanych jest blisko osiemnaście tysięcy gospodarstw ekologicznych. Współpracują z przetwórniami dostarczając na rynek niemal cały asortyment towarów. Nie dziwi, więc fakt, że coraz więcej konsumentów jest skłonnych zapłacić więcej za żywność, która wytwarzana jest w warunkach naturalnych.

Klientka „akurat kupuje, bo nie jestem za żywnością modyfikowaną, staram się kupować zdrowe rzeczy, wiadomo, że względu na zdrowie”.

Klientów kupujących ekologiczne produkty można podzielić na dwie grupy. Pierwsza to ci z grubym portfelem, którzy świadomie płacą więcej za taką żywność i….

Aneta Biedrzycka- właścicielka sklepu „ druga grupa ludzi, którzy nie mają zbyt dużo pieniędzy, ale mają za to świadomość, że wolą wydać troszkę więcej pieniędzy na zdrową żywność niż iść do lekarza czy do apteki”.

W tym gospodarstwie wszystko jest ekologiczne. Mleko od kóz, kury, jajka, warzywa, nawet chleb gospodyni piecze sama z własnego zboża. Jednak z opłacalnością bywa różnie.

Wanda Hryc- gospodarstwo ekologiczne w Jeńkach „nie ma nic od razu, każdy, kto zmienia swój sposób życia, swoje gospodarowanie, musi się nastawić na to, że to nie są zyski od razu wielkiej wysokości, to wszystko trzeba stopniowo”.

Producenci rolni i eksperci zachęcają do zakładania takich upraw, szczególnie, że wydatki na żywność ekologiczną rosną rocznie o 20-30 proc.

Małgorzata Wróblewska- Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie „uprawa ekologiczna mogą zając się wszystkie gospodarstwa, wszyscy gospodarze, którzy będą przekonani do tego, że bez chemii można gospodarować”.

I to jest duży atut. Doskonale wiedzą to Niemcy czy Francuzi, którzy coraz więcej produktów ekologicznych sprowadzają właśnie z Polski.

Artur Ławniczak-wiceminister rolnictwa „ jest duże zainteresowanie partnerów z zachodu i z innych krajów spoza Europy. Myślę, że musimy się dopracować lepszej współpracy między samymi producentami, żeby były określone partie towaru, wystandaryzowane, oznakowane i żeby to szło do sprzedaży”.

Powierzchnia upraw ekologicznych w Polsce wynosi około 430 tysięcy hektarów, na razie jedynie około dwóch procent powierzchni wszystkich upraw rolnych.


POWIĄZANE

Kombucha - eliksir długowieczności, czyli grzyb herbaciany w postaci ekologiczne...

Dnia 7 grudnia br. uczestnicy negocjacji (w tym PE, Rada oraz słowacka „prezyden...

Na banany wydajemy rocznie ponad 1 mld zł, co przekłada się na 375 tys. ton (wg ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę