Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Fakty i mity o żywności ekologicznej

3 grudnia 2015
Pomimo coraz większej świadomości ekologicznej w naszym społeczeństwie, większość z nas często ulega reklamom, tradycji i modzie, nie zastanawiając się, czy pokarm, który spożywamy faktycznie nas odżywia i czy to, co „wrzucamy na ruszt” każdego dnia jest dla nas zdrowe. Alternatywą dla „zwykłej” żywności jest żywność ekologiczna.

Czym ona jest i dlaczego warto jej spróbować?

Według najnowszego raportu: Świat rolnictwa ekologicznego „Statystyki i trendy 2010”, przygotowanego przez FIBL (Szwajcarski Instytut Badań Rolnictwa Ekologicznego) oraz IFOAM (Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego), światowy udział rynku żywności ekologicznej wynosi 50,9 mld dolarów amerykańskich. Najczęściej kupowane przez konsumentów są produkty mleczne, warzywa i owoce, mięso oraz napoje.

Co zatem sprawia, że zainteresowanie żywnością ekologiczną rośnie w tak dynamicznym tempie? Dla niektórych z nas to powrót do tradycji, dla innych to dobry i sprawdzony sposób na walkę z alergią, w szczególności pokarmową. Jeszcze inni kierują się strachem wzniecanym przez media ujawniające coraz powszechniejsze afery w przemyśle spożywczym. Są też tacy, którzy idąc z biegiem czasu i aktualną modą chcą być „eko”.

Asortyment produktów ekologicznych w Polsce zwiększa się w imponującym tempie. Rosnący popyt i zainteresowanie żywnością ekologiczną rodzi też szereg pytań, które urosły czasami wręcz do rangi mitów, mówi Danuta Broniarek-Zamrzycka, właścicielka sklepu z żywnością ekologiczną kozlek.pl. Dla poszerzenia naszej świadomości konsumenckiej spróbujmy odpowiedzieć na kilka najczęściej zadawanych pytań.

Produkty BIO nie różnią się składem od produktów konwencjonalnych, mają tylko ładne opakowanie. Fakt czy mit?

Mit. Warto zwrócić uwagę, że obecnie na półkach sklepowych możemy odnaleźć wiele produktów sygnowanych jako „zdrowe”, „naturalne”, „ekologiczne”. Niestety hasła te są dziś modne i zbyt często nadużywane dla celów marketingowych. „W ekologicznej uprawie warzyw, owoców, ziół, zbóż i innych produktów promuje się naturalne procesy produkcji, podczas gdy większość dostępnej na rynku żywności, produkowana jest z użyciem nawozów sztucznych i syntetycznych oraz szkodliwych dla zdrowia chemicznych środków ochrony roślin”

Podobnie rzecz ma się w przypadku produktów zwierzęcych. Przy produkcji produktów certyfikowanych ekologicznie zabronione jest stosowanie wszelkich sposobów nienaturalnego żywienia w postaci pasz chemicznych, nadmiaru antybiotyków, czy stymulatorów wzrostu.

Dlatego warto szczegółowego analizować zawartość etykiet umieszczanych na produktach, które kupujemy. Każde gospodarstwo ekologiczne podlega ścisłej kontroli jednostek certyfikujących i posiada swój unikalny certyfikat. Mamy zatem pewność, że produkt który kupujemy został przebadany począwszy od jego wyprodukowania poprzez przechowywanie, na efekcie końcowym w postaci produktu na sklepowej półce kończąc.

Producenci BIO i tak nie stosują norm i oszukują. Fakt czy mit?

Mit. Mimo braku możliwości pełnego wykluczenia nadużyć system kar jaki stosowany jest przez jednostki certyfikacyjne bywa bardzo dotkliwy. Znaczące naruszenia norm przez gospodarstwo ekologiczne może prowadzić nawet do odebrania certyfikatu na kilka lat.

Produkty BIO są gorsze w smaku od konwencjonalnych. Fakt czy mit?

Mit. Żywność ekologiczna bogata jest w naturalne składniki i witaminy a jej smak znacząco różni się od produktów sztucznie „przewitaminizowanych” lub sztucznie polepszanych. Atutem jest tu wartość biologiczna, którą dawniej miały produkty wytwarzane według naturalnej receptury w nieskażonym środowisku. Wystarczy spróbować produktów ekologicznych np. chleba na zakwasie, świeżego mleka lub twarogu by rozsmakować się w unikalnym smaku tradycji.

Produkty BIO są droższe od konwencjonalnych. Fakt czy mit?

Fakt. Żywność ekologiczna jest nieco droższa w stosunku do żywności produkowanej metodami konwencjonalnymi. Wynika to z faktu, że uprawa roślin z zastosowaniem metod ekologicznych daje o ok. 20% niższe plony a wydajność produkcji zwierzęcej, w szczególności mięsa i mleka jest także znacząco niższa. Pamiętajmy jednak, że wyższa cena żywności ekologicznej rekompensowana jest jej jakością co przekłada się bezpośrednio na smak i wpływ na zdrowie. Nasze zdrowie, to pochodna tego, co spożywamy, zatem żywność to ostatnia „rzecz”, na której powinniśmy oszczędzać.

POWIĄZANE

Dnia 16 listopada minister rolnictwa Słowacji na spotkaniu Rady ds. Rolnictwa oś...

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę