Ptak_mega_22.11
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Kryzys nie sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego

1 października 2009
Kryzys nie sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego, bo wyższe ceny tzw. zdrowej żywności są barierą dla kupujących - informuje działająca przy polskim ministrze rolnictwa Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa.
Według Fundacji ostatnie dane brytyjskich organizacji monitorujących handel wskazują, że popyt na żywność ekologiczną zmniejszył się zarówno w Europie, jak i w Ameryce Północnej. Żywność taką kupują przede wszystkim średnio zamożne klasy społeczeństwa. Jednak w okresie recesji gospodarczej często zadowalają się one produktami z supermarketów.
Najwięcej żywności ekologicznej sprzedaje się w Europie, która wyprzedza pod tym względem Stany Zjednoczone i Kanadę. Popyt na ekologiczne produkty w krajach europejskich jest zróżnicowany - najwięcej kupują Niemcy (wydają na to 4,6 muld euro) oraz Brytyjczycy (2,8 mld euro). Największy procentowy udział produktów ekologicznych w stosunku do pozostałych towarów jest w Szwajcarii i Austrii (wynosi 6 proc.).
Analitycy zwracają uwagę, że w ostatnim okresie nie zwiększa się liczba producentów ekologicznych. Stanowią oni 2-3 proc. ogółu producentów rolnych. W starej Unii Europejskiej odsetek rolników wytwarzających żywność ekologiczną od 2000 r. nie zmienia się i wynosi średnio 2 proc. Najwyższy jest w Austrii (10 proc.), głównie dlatego, że pastwiska górskie uważane są za uprawy ekologiczne.
Pod znakiem zapytania pozostaje to, czy żywność ekologiczna jest rzeczywiście zdrowa
Tezę o "zdrowej" ekologicznej żywności podważył ostatnio brytyjski Urząd ds. Norm Żywnościowych (FSA). Zlecił on przegląd wyników badań składu produktów spożywczych opublikowanych w ciągu ostatnich 50 lat. Okazało się, że nie ma większych różnic w wartości odżywczej bądź innych korzyści zdrowotnych produktów ekologicznych. W 55 spośród 162 opracowań, które uwzględniono w analizie, wykazane były różnice pomiędzy żywnością ekologiczną a konwencjonalną, ale były one na tyle małe, że nie miały znaczenia dla zdrowia. Nie stwierdzono też różnic w zawartości większości składników odżywczych produktów roślinnych, takich jak witamina C, wapno, żelazo.
Tymczasem w Polsce, według danych Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, od 2004 r. dynamicznie rośnie liczba gospodarstw ekologicznych. W 2008 r. było ich ponad 15 tys., podczas gdy, w 2004 r. - ok. 4 tys. W stosunku do 2007 r. liczba takich gospodarstw wzrosła o 28 proc.
Fundacja (FAPA) została utworzona w 1992 roku przez polskiego ministra rolnictwa
Zajmuje się m.in. analizami ekonomicznymi z zakresu obszarów wiejskich, polityki rolnej, funkcjonowania i monitorowania rynków rolnych. Upowszechnia też informacje na temat wsi i sektora rolno-żywnościowego. Finansowana jest ze środków resortu rolnictwa oraz darowizn.


POWIĄZANE

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...

3 października br. została uruchomiona nowa platforma internetowa OK-net Arable....


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę