Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Kukurydza GMO wywołuje objawy zatrucia.

15 marca 2007
Naukowcy dowiedli, że kukurydza GMO wywołuje objawy zatrucia.
 
Greenpeace domaga się natychmiastowego wycofania z rynku produktów GMO zawierających wysoce niebezpieczną kukurydzę MON863.

Wyniki nowo przeprowadzonych badań (1) pokazują, że w nerkach i wątrobach szczurów laboratoryjnych, które karmiono zmodyfikowaną genetycznie kukurydzą produkowaną przez Monsanto, wystąpiły objawy reakcji toksycznych.  To pierwszy raz, gdy naukowcy dowiedli, że dopuszczony do konsumpcji produkt GMO odpowiedzialny jest za powstawanie objawów reakcji toksycznych w organach wewnętrznych. Choć Greenpeace informował o ryzyku związanym z MON863 od 2004 roku, Komisja Europejska zdecydowała się w 2005 roku wydać zgodę na sprzedaż wspomnianej kukurydzy z przeznaczeniem na konsumpcję zarówno przez ludzi, jak i zwierzęta. (2)
Dzięki decyzji sądu w sprawie przeciw Monsanto (3), Greenpeace zdobył obciążające dowody i przekazał je pod ocenę grupie specjalistów kierowanych przez profesora Gillesa Erica Seraliniego - rządowego eksperta w dziedzinie inżynierii genetycznej z Uniwersytetu w Caen. (4)
Dziś w czasopiśmie naukowym “Archives of Environmental Contamination and Toxicology” opublikowano analizę badań nad bezpieczeństwem MON863, przekazanych przez Monsanto Komisji Europejskiej, gdy firma ta ubiegała się o pozwolenie na wprowadzenie na rynki Wspólnoty transgenicznej kukurydzy tego produktu. (5)
Na konferencji prasowej zorganizowanej wraz z Greenpeace w Berlinie, profesor Seralini powiedział: “Analiza przedstawiona przez Monsanto nie spełnia wymogów badawczych. Zawarte w niej protokoły statystyczne są wysoce dyskusyjne. Co gorsza, firma ta nie przeprowadziła odpowiedniej analizy różnicy w masie ciał zwierząt. Kluczowe dane, czyli wyniki badań moczu,  zostały utajnione w opracowaniach Monsanto.”
Greenpeace domaga się natychmiastowego i całkowitego wycofania kukurydzy MON863 z rynków na całym świecie i wzywa rządy do podjęcia zdecydowanych kroków w celu poddania ponownej ocenie wszystkich innych dopuszczonych do obrotu produktów GMO oraz zaostrzenia kryteriów obecnych metod badawczych.
“Sytuacja ta podważa wiarygodność obecnego systemu autoryzacji produktów GMO i nie pozostawia złudzeń co do sposobu jego funkcjonowania. W ramach systemu stworzonego w celu ochrony zdrowia ludzi i zwierząt zaaprobowano produkt wysokiego ryzyka wbrew dowodom świadczących o jego niebezpieczeństwie. Powinniśmy poddać ponownej ocenie wydane już pozwolenia na wszystkie produkty GMO, które znajdują się na rynku i natychmiast zarzucić dotychczasową procedurę badań.” – powiedziała Joanna Miś z polskiego oddziału Greenpeace.
Kwestionowane dane stały się podmiotem zażartej dyskusji od roku 2003, kiedy to odkryto poważne zmiany w krwi zwierząt laboratoryjnych karmionych kukurydzą MON863. Komisja Europejska wydała zgodę na obrót tym produktem pomimo sprzeciwu większości krajów Wspólnoty, których przedstawiciele wyrażali obawy związane z bezpieczeństwem tej odmiany kukurydzy. Teraz znalazły one naukowe potwierdzenie w wynikach analizy sporządzonej przez profesora Seraliniego, w której opisie czytamy: „w świetle obecnych badań nie można stwierdzić, że zmodyfikowana genetycznie kukurydza MON863 jest bezpieczna”.

Przypisy:
1. Artykuł dostępny w internecie () . Jego drukowana wersja ukaże się w maju w amerykańskim czasopiśmie Archives of Environmental Contamination and Toxicology.
2. Komisja Europejska wydała pozwolenie na stosowanie kukurydzy MON863 w paszach w sierpniu 2005, a jako składnik pożywienia ludzi w styczniu 2006.
3. Szczegóły w raporcie Greenpeace: “The MON863case-a chronicle of systematic deception”
4. Zespołem badawczym, w skład którego weszli francuscy specjaliści z niezależnej organizacji naukowej CRIIGEN, kierował profesor Seralini z University of Caen.
5. Kukurydza MON863 produkuje nowy środek owadobójczy o nazwie “zmodyfikowany Cry3Bb1”, który odpowiedzialny jest za niszczenie insektów w glebie (Diabrotica virgifera). Roślina ta zawiera także gen z wbudowaną odpornością na antybiotyki. 

POWIĄZANE

Dnia 16 listopada minister rolnictwa Słowacji na spotkaniu Rady ds. Rolnictwa oś...

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę