Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Naturalność w rolnictwie

24 czerwca 2009
 Mało powszechny jeszcze termin EM oznacza Efektywne Mikroorganizmy, wykorzystywane  przez technologie, działające jako naturalne sterylizatory i antybiotyki. Poprawiają one jakość tudzież zdrowotność wszystkich systemów biologicznych. Co istotne, nie szkodzą środowisku naturalnemu. Kompozycja EM-Farming jest bowiem żywą substancją, nie modyfikowaną genetycznie, o silnym działaniu antyutleniającym, całkowicie przyjazną zdrowiu istot żywych.
   Uwzględniając powyższe, Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Kujawsko – Pomorska Izba Rolnicza w Przysieku podjęły wspólną inicjatywę edukacyjną, mającą na względzie promowanie zalet preparatu.                      

       

                                                                               
   Jedna z cyklu konferencji odbyła się w Gnojnie, gmina Inowrocław. Nosiła tytuł „Biotechnologia EM-Farming w rolnictwie, pożyteczne mikroorganizmy, drogą do wzrostu efektywności gospodarowania, poprawy zdrowotności gleby, zwierząt, zwiększenia plonów i ograniczenia kosztów”. Zgromadziła około 50 rolników, grupę sołtysów, doradców rolnych, pracowników samorządowych, radnych z Przewodniczącym Rady Gminy Augustynem Koroną na czele. Otwierając spotkanie, uczestników powitał Wójt Gminy Inowrocław, Lech Skarbiński.
   Część szkoleniową inaugurował wykład Stanisława Kolbusza (Prezesa Stowarzyszenia EkosystEM-Dziedzictwo Natury): „Chemia czy organizmy w ochronie życia”. Po nim głos kolejno zabierali: prof. dr hab. Zenon Schneider (emerytowany nauczyciel Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu): „Pochodzenie efektywnych mikroorganizmów”, Kazimierz Zgoła (Pełnomocnik PHU AGNES w Lesznie): „Zastosowanie użytecznych mikroorganizmów w produkcji roślinnej i zwierzęcej” oraz Marek Brunka (Regionalne Centrum Promocji i Namnażania Mikroorganizmów w Pawłowie): „EM-Farming rewitalizacji środowiska”.      
   Warto wspomnieć, że EM-Farming odkrył amerykański uczony prof. Matthew Wood, uczeń jednocześnie wieloletni współpracownik japońskiego naukowca prof. Teruo Higa.                                                                                  
   Zawartość preparatu daje mix kilkudziesięciu szczepów, występujących, powszechnie w środowisku naturalnym, jak: promieniowce, bakterie fotosyntetyczne, bakterie kwasu mlekowego, drożdże i grzyby fermentujące. Ich proporcje zostały tak dobrane, aby każda część składowa spełniała ściśle określoną funkcję, wzajemnie uzupełniając się, nadto wzbogacając podczas działania.
   Poszczególne mikroorganizmy, będące składnikami EM-Farming, tworzą substancje beztlenowe, które w procesach metabolizmu uwalniają wolny chemicznie tlen. Fakt ów ma ogromne znaczenie dla procesu rewitalizacji środowiska.   
   Preparat EM-Farming to żółtobrunatna ciecz o pH 3 – 3,5, o słodkokwaśnym smaku i zapachu kwasu chlebowego bądź fermentującego soku owocowego. Można go spożyć bez ubocznych skutków.
   Zwieńczenie blisko 5-cio godzinnej części prelekcyjnej, stanowiła niezwykle ożywiona dyskusja, wywołana przede wszystkim sporym zainteresowaniem produktem. Ewidentnie dowiodła potrzeby realizacji przedsięwzięcia.  
   Obrady podsumowała i zamknęła Zastępca Wójta Gminy, Teresa Kwiatkowska.
   Poczęstunek serwowany w przerwie był dziełem członkiń Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Gminy Inowrocław, Koło w Gnojnie.

POWIĄZANE

Dnia 16 listopada minister rolnictwa Słowacji na spotkaniu Rady ds. Rolnictwa oś...

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę