MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Niemcy boją się ekologicznej żywności

4 października 2002

Skandal związany z dodawaniem nitrofenu do pasz spowodował, że Niemcy przestali ufać ekologicznej żywności. 

Według najnowszego raportu przygotowanego na zlecenie producentów sprzedaż mięsa z ekologicznych gospodarstw spadła o 1/4. Niemieccy rolnicy produkujący ekologiczne mięso byli liderami na unijnym rynku, ale już nie są. Skandal z nitrofenem spowodował, że nawet rodzimi konsumenci zrezygnowali z organicznej żywności. Według autorów raportu największe straty ponieśli drobiarze. Sprzedaż kurczaków z ekologicznych farm spadła o połowę, a wiele sieci handlowych zerwało z rolnikami kontrakty na dostawę towaru.


POWIĄZANE

Twierdzenia dotyczące ekologii: podwójne wysiłki weryfikacyjne mogą prowadzić do...

Wszyscy wszystkim składają życzenia. Oto kolejna dawka optymizmu i wspólnoty cel...

Herbatki funkcjonalne Zioła Mnicha – w trosce o zdrowie Chcąc zadbać o prawidłow...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę