Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Niemcy boją się ekologicznej żywności

4 października 2002

Skandal związany z dodawaniem nitrofenu do pasz spowodował, że Niemcy przestali ufać ekologicznej żywności. 

Według najnowszego raportu przygotowanego na zlecenie producentów sprzedaż mięsa z ekologicznych gospodarstw spadła o 1/4. Niemieccy rolnicy produkujący ekologiczne mięso byli liderami na unijnym rynku, ale już nie są. Skandal z nitrofenem spowodował, że nawet rodzimi konsumenci zrezygnowali z organicznej żywności. Według autorów raportu największe straty ponieśli drobiarze. Sprzedaż kurczaków z ekologicznych farm spadła o połowę, a wiele sieci handlowych zerwało z rolnikami kontrakty na dostawę towaru.


POWIĄZANE

Dnia 16 listopada minister rolnictwa Słowacji na spotkaniu Rady ds. Rolnictwa oś...

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę