Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ochrona i nawożenie roślin

17 czerwca 2009
W walce z chorobami roślin najczęściej wykorzystujemy preparaty chemiczne. Jednak ich użycie szczególnie w przypadku roślin użytkowych wiąże się z pewnym ryzykiem.
Pestycydy zawarte w warzywach i owocach nawet w śladowych ilościach - nie są obojętne dla naszego zdrowia.
Poza tym często nieprawidłowe stosowanie środków chemicznych prowadzi do zagłady pożytecznych dla nas stworzeń m.in. dżdżownic, pszczół oraz biedronek.
Jednak sama przyroda podpowiada nam jak w naturalny sposób pozbyć się patogenów z naszych rabat i grządek.
Najprostszy sposób to zastosowanie preparatów biologicznych. Nie mają one okresu prewencji oraz karencji.
A więc nie szkodzą zarówno nam, jak też pożytecznym dla nas owadom. Poza tym preparaty biologiczne wykazują bardzo dużą skuteczność w walce z chorobami wywoływanymi przez grzyby i bakterie.
W ochronie roślin możemy posiłkować się na przykład wyciągiem z grapefruita, ekstraktem z czosnku lub chitynowych pancerzyków skorupiaków morskich.
Oczywiście trudno jest samemu przygotować odpowiedni biologiczny specyfik dlatego najlepiej użyć gotowe preparaty.
Z tej grupy dostępne są m.in. GREVIT 200 SL, BIOCHIKOL 020 PC oraz BIOCZOS BR.
Te środki można stosować zarówno leczniczo jak i profilaktycznie.
Gleba nie zawiera wystarczających ilości składników pokarmowych.
Najczęściej w podłożu brakuje azotu, fosforu i potasu. Rzadziej można zaobserwować niedobór innych pierwiastków ale ich całkowite wyczerpanie z gleby także prowadzi do zahamowania wzrostu i rozwoju roślin, a w konsekwencji do spadku lub zupełnej utraty plonów.
Na przykład wapń wchodzi w skład pektyn, czyli budulca ścian komórkowych. Jest on odpowiedzialny za usztywnienie tkanek i zwiększa ich wytrzymałość na wyleganie i porażenie przez patogeny.
Pośrednie działanie wapnia na rośliny polega na zwiększeniu wielkości i poprawie jakości plonów.
Dobrą formą uzupełniania składników pokarmowych w tym też wapnia jest zastosowanie nawozów dolistnych.
Taki zabieg polega na zraszaniu roślin roztworem nawozu o niskim stężeniu.
Składniki pokarmowe dostarczone przez liście są szybciej i efektywniej wykorzystane niż te pobierane przez korzenie.
Trzeba również pamiętać, że dobrze zasilone rośliny są bardziej odporne na choroby i szkodniki.


POWIĄZANE

Dnia 16 listopada minister rolnictwa Słowacji na spotkaniu Rady ds. Rolnictwa oś...

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę