OSM Piątnica rozpoczęła produkcję Mleka Ekologicznego
6 lipca 2015
Ruszyła produkcja Mleka Ekologicznego w zakładzie produkcyjnym OSM Piątnica w Ostrołęce. Bogaty we właściwości odżywcze produkt lada dzień pojawi się na sklepowych półkach. Mleko pochodzi z gospodarstw znajdujących się na terenach Kurpi Zielonych, które przez dwa lata przechodziły proces transformacji z gospodarstw konwencjonalnych w ekologiczne.
Mleko Ekologiczne jest bogate w korzystne dla zdrowia składniki – zawiera więcej niż zwykłe mleko kwasów Omega-3 oraz witaminy E i beta-karotenu. Jego wyjątkowość wynika z tego, że podczas upraw i hodowli nie stosuje się sztucznych środków ochrony roślin. Krowom hodowanym w gospodarstwach ekologicznych zapewnia się tzw. dobrostan, czyli odpowiedni komfort bytowania. Ich żywienie w lecie oparte jest na paszach soczystych, czyli zielonkach i trawie pastwiskowej, zimą zaś jest to siano i sianokiszonki z traw pozyskanych wyłącznie z własnego gospodarstwa.
Unikalna technologia produkcji stosowana przez OSM Piątnica, oparta na delikatnej obróbce termicznej (w temp. 74 st. C) i filtracji przy użyciu ceramicznych mikrofiltrów, pozwala zachować wyjątkowe walory smakowe i zapachowe oraz cenne składniki odżywcze. Pochodzące z gospodarstw ekologicznych świeże mleko pełne z Piątnicy ma naturalną, nie zmienioną od momentu udoju, zawartość tłuszczu – taką, jaka występuje tylko w mleku bezpośrednio od krowy. Dlatego mleko ma pełny, śmietankowy smak.
Na uwagę zasługuje także opakowanie Mleka Ekologicznego z OSM Piątnica. Butelka z uchem jest wygodna, chroni przed światłem i w 100% nadaje się do recyclingu. Mleko z zieloną nakrętką z Piątnicy to produkt dla każdego poszukującego natury, zdrowia i wyjątkowych smaków.
***
Informacje o firmie OSM Piątnica
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy należy do najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się firm mleczarskich w Polsce i na świecie. Uznaną pozycję rynkową osiągnęła dzięki najwyższej jakości swoich produktów, ich innowacyjności oraz spełnianiu oczekiwań najszerszych grup konsumentów.
OSM Piątnica w 1992 roku wprowadziła na rynek Serek Wiejski, którego liderem pozostaje niezmiennie już od 21 lat. Spółdzielnia produkuje także śmietany - których jest największym dostawcą w Polsce, świeże twarogi, serki do smarowania (Twój Smak, Twój Smak Puszysty) oraz kefiry i serek Mascarpone.
W 2011 roku ofertę firmy uzupełniły innowacyjne sery twarogowe w plastrach, a także świeże Mleko Wiejskie. W 2012 roku OSM Piątnica zaczęła podbijać kolejny segment wyrobów mleczarskich – rynek jogurtów naturalnych, rozpoczynając m.in. produkcję gęstego jogurtu z mascarpone i jogurtu naturalnego. W marcu 2014 roku OSM Piątnica rozszerzyła ofertę jogurtów, wprowadzając na rynek jogurty typu greckiego 0% tłuszczu, 2 razy więcej białka w siedmiu wariantach smakowych − naturalnym i z owocami. Rok później jogurtowe portfolio wzbogaciło się o pierwsze w historii Spółdzielni produkty stworzone z myślą o dzieciach - jogurty typu greckiego pod nazwą Piątuś.
OSM Piątnica, w 2003 roku wdrożyła system ochrony środowiska zgodny z normą ISO 14001, będący częścią pierwszego wśród polskich spółdzielni mleczarskich Zintegrowanego Systemu Zarządzania. Potwierdzeniem najwyższych standardów OSM Piątnica, jest uzyskany w 2010 roku certyfikat IFS (International Food Standard), przyznawany zakładom spełniającym międzynarodowe wymagania w zakresie najwyższej jakości i bezpieczeństwa żywności.