Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Różnice między konwencjonalnym, a ekologicznym

5 grudnia 2001


Rolnictwo konwencjonalne

Rolnictwo ekologiczne

  1. Energia kopalin.
  2. Sterowanie określonymi uprawami.
  3. Eksploatacja aż do degradacji.
  4. Produkcja średniej jakości biologicznej.
  5. Zła jakość przechowalnicza.
  6. Maksymalizacja plonów.
  7. Intensywność gospodarowania i obszar nieskoordynowany z warunkami produkcji i środowiska.
  8. Zalecenia specjalizacji oparte głównie na kalkulacji ekonomicznej.
  9. Znaczna chemizacja – nawozy mineralne, biocydy, syntetyczne regulatory wzrostu.
  10. Mechanizacja głównie w aspekcie ułatwienia sobie pracy.
  11. Skażenie środowiska.
  12. Jakość przypadkowa.
  1. Wykorzystanie odnawialnych źródeł energii.
  2. Sterowanie całym gospodarstwem.
  3. Programowa ochrona krajobrazu.
  4. Produkcja wysokiej jakości biologicznej.
  5. Dobra jakość przechowalnicza.
  6. Plon optymalny.
  7. Obszar gospodarstwa i agrotechnika optymalna w stosunku do środowiska.
  8. Specjalizacja dopuszczalna w ramach zasady prawidłowego funkcjonowania gospodarstwa.
  9. Ograniczenie lub zaniechanie chemizacji.
  10. Mechanizacja dostosowana do warunków glebowych, potrzeb roślin i zwierząt.
  11. Ochrona gleby i wody.
  12. Produkty najwyższej jakości.

 


POWIĄZANE

Dnia 16 listopada minister rolnictwa Słowacji na spotkaniu Rady ds. Rolnictwa oś...

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę