Azoty_Kedzierzyn_4_04_16
Ptak_17.11.16

Ustawa o rolnictwie ekologicznym weszła w życie

22 maja 2002

W dniu 3 listopada 2001 r. zaczęły obowiązywać przepisy ustawy o rolnictwie ekologicznym, określające warunki produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach ekologicznych oraz nadzoru nad takimi gospodarstwami. 

Wprowadzany ustawą system kontroli rolnictwa ekologicznego jest zbieżny z obowiązującym w Unii Europejskiej. Gospodarstwa ekologiczne będą kontrolowane przez jednostki upoważnione przez ministra rolnictwa, a bezpośredni nadzór nad tymi jednostkami będzie sprawować Główny Inspektorat Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych.

Początki rolnictwa ekologicznego w Polsce sięgają przełomu lat 70. i 80. Obecnie produkcja metodami ekologicznymi prowadzona jest na terenie kraju w 1.787 gospodarstwach, a obszar ogółem tych gospodarstw wynosi 44.886 ha, z tego użytki użytki rolne stanowią 38.732 ha (dotyczy gospodarstw posiadających zaświadczenie, że nastąpiło przestawienie produkcji konwencjonalnej na ekologiczną i będących w trakcie przestawiania). Największy odsetek upraw ekologicznych jest w województwach lubelskim, warmińsko-mazurskim i świętokrzyskim. Notowany w ostatnich latach wzrost areału upraw ekologicznych jest stymulowany z jednej strony dotowaniem od 1999 r. produkcji ekologicznej przez państwo, z drugiej - rosnącym popytem na produkty ekologiczne. W obliczu występujących na świecie licznych zagrożeń ze strony żywności, konsumenci poszukują artykułów spożywczych o wysokich walorach zdrowotnych, gwarantowanych odpowiednimi warunkami i metodami produkcji. 

Produkcja i przetwórstwo rolno-spożywcze prowadzone metodami ekologicznymi zapewniają uzyskanie produktów o wysokiej jakości, m.in. wolnych od hormonów, antybiotyków, pozostałości środków ochrony roślin oraz produktów modyfikacji genetycznych. 

Na mocy przepisów ustawy, na etykiecie takich produktów obok napisu "produkt rolnictwa ekologicznego" będzie umieszczona nazwa producenta, numer certyfikatu zgodności, nazwa upoważnionej jednostki certyfikującej i jej numer identyfikacyjny. Ustawowe uregulowania przyczynią się do lepszej dystrybucji produktów ekologicznych na rynku polskim oraz, co bardzo istotne, także do zwiększenia dostępności produktów polskich do rynków krajów UE.

Więcej informacji o aktualnym potencjale rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego w Polsce w zestawieniu z sytuacją w państwach członkowskich Unii Europejskiej w tym zakresie, można znaleźć w opracowaniach Rolnictwo ekologiczne w Polsce w latach 1999-2000 i Produkcja rolna metodami ekologicznymi w Polsce w 2001 r., udostępnionych na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych: www.gisipar.gov.pl w dziale Aktualności.

 


POWIĄZANE

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...

3 października br. została uruchomiona nowa platforma internetowa OK-net Arable....


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę