Advertisement

Utylizacja w polskich zakładach

21 stycznia 2003

Problemy z dostosowaniem się do wymogów Unii Europejskiej, jakie przeżywa branża spożywcza – szczególnie mięsna i mleczna – odsuwają w cień podobne kłopoty, które są udziałem przemysłu utylizacyjnego.

Brzydko pachnący biznes nie jest wdzięcznym tematem do rozważań ani opisów, więc jego problemy rzadko oglądają światło dzienne. Tymczasem właśnie od tego, jaki poziom i stopień zorganizowania prezentuje przemysł utylizacyjny zależy w dużym stopniu bezpieczeństwo polskiej żywności i jej wiarygodność na przyszłym jednolitym rynku.

Jedynie 40% działających zakładów ma szanse, po modernizacji, spełnić unijne wymogi. Pocieszające jest jedynie, że te „rokujące” zakłady, zwykle największe, reprezentują ponad 68% zdolności przerobowych sektora i przetwarzają ok. 75% odpadów. Jednak optymizm co do możliwości dostosowania się do wymagań znacznie słabnie po zapoznaniu się z danymi powiatowych lekarzy weterynarii, które świadczą, iż jedynie ok. 25% zakładów z najwyższej grupy A przedstawiło w 2001 r. dostosowawcze programy inwestycyjne, a 70% dopiero je przygotowywało.


POWIĄZANE

W środę zaczyna obowiązywać nowy system certyfikacji elektronicznej, który ma po...

Rośnie sektor polskiej żywności ekologicznej. Szacuje się, że w tym roku jego wa...

Najnowszy raport dotyczący światowej produkcji ekologicznej z danymi do 2015 rok...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę