Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Warsztaty ekologiczne w Szczedrzyku

8 października 2015
Kultywowanie postaw proekologicznych u młodzieży poprzez zajęcia edukacyjno–wychowawcze oraz szukanie nowych rozwiązań w zakresie przekazu ekologicznych wartości to jedno z zadań od kilku lat kontynuowane przez Agencję Rynku Rolnego.

W dniach od 28 września do 2 października br. Opolski Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego był organizatorem warsztatów kulinarnych dotyczących produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych oraz zasad zdrowego żywienia. W praktycznej formie zajęć edukacyjnych uczestnicy aktywnie brali udział w czynnościach gospodarskich, jak również kulinarnych. W harmonogramie znalazły się takie zagadnienia jak: zasady zdrowego żywienia, tradycyjne przetwórstwo, żywność regionalna, tradycyjna i ekologiczna oraz jej wytwarzanie i znakowanie.
W laboratorium smakowym uczestnicy warsztatów mieli między innymi możliwość przeanalizowania różnic jakie występują pomiędzy sokami  różnych producentów, ich składem jak i procesem produkcji oraz czynnie uczestniczyli w przebiegu produkcji  wytwarzania soku. Niekonwencjonalnym powrotem do tradycji kulinarnych było stanowisko przy którym młodzież miała szanse poznać walory smakowe i zastosowanie wielu ziół.

Ze względu na to, iż konsumenci coraz częściej kierują się podczas zakupów  żywności nie tylko ceną produktów, ale ich walorami smakowymi, zdrowotnymi czy też tradycją wytwarzania lub ściślejszą kontrolą procesów produkcji młodzież uczestnicząca w wydarzeniu miała okazję poznać systemy jakości żywności (znakowanie) występujące na świecie, w krajach Unii Europejskiej jak i w Polsce.

Ta niekonwencjonalna forma edukacji skierowana została do uczniów, a także kadry nauczycielskiej szkół o profilu rolniczym i gastronomicznym z województwa opolskiego. Zajęcia miały na celu uświadomienie, dlaczego warto sięgać po produkty rolnictwa ekologicznego, co sprawia, że są one wyjątkowe oraz co wpływa na ich niepowtarzalny smak i właściwości.

Agnieszka Zagola Dyrektor OT ARR w Opolu przedstawiła uczestnikom spotkań udział Agencji Rynku Rolnego w prowadzeniu działań promocyjnych i informacyjnych mających na celu promowanie polskich produktów rolnych.

POWIĄZANE

Dnia 16 listopada minister rolnictwa Słowacji na spotkaniu Rady ds. Rolnictwa oś...

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę