Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Za wszelką cenę

22 kwietnia 2010
„Wielkie tłuste kłamstwo” – tak o konieczności podwojenia produkcji żywności do 2050 roku mówi dyrektor brytyjskiego stowarzyszenia rolników ekologicznych. Jego zdaniem ONZ, rolnicze związki i firmy biotechnologiczne wprowadzają konsumentów w błąd powtarzając uparcie tę tezę, dają jasny sygnał, że trzeba postawić na ilość a nie na jakość.    

Organizacja Soil Association, która uważana jest za adwokata rolników i producentów ekologicznej żywności uważa, że takie informacje podawane są tylko po to, by uzasadnić ekspansję GMO na świecie. Skorzystają na tym największe firmy biotechnologiczne.

Zdaniem ekologów trzeba przekonać konsumentów i rolników, że można wyżywić świat bez całkowitego zniszczenia środowiska. A tak się stanie jeśli na przykład zwiększona zostanie hodowla zwierząt.

Według prognoz w najbliższych latach światowe pogłowie bydła powinno się zwiększyć o miliard sztuk. Można sobie tylko wyobrazić jak bardzo przyczyni się to do zwiększenia emisji gazów cieplarnianych.


POWIĄZANE

Dnia 16 listopada minister rolnictwa Słowacji na spotkaniu Rady ds. Rolnictwa oś...

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę