Indeks cen żywności na świecie w grudniu 2015 r. spadł o 17,1 proc. rdr po spadku o 18,7 proc. rdr w listopadzie - podała Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ujęciu mdm indeks spadł o 1,0 proc.
"Głównymi powodami niskich cen żywności, które dominowały w 2015 r. są duża podaż względem niskiego popytu oraz aprecjacja dolara" - napisano w czwartkowym komunikacie FAO.
Odczyt za poprzedni miesiąc został zrewidowany w dół o 1,1 pkt.
W ujęciu rocznym indeks spada od lipca 2013 r.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.
Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 13 miesięcy:
data żywność mięsa nabiał zboża tłuszcze i oleje cukry
12/2014 185,8 196,4 174,0 183,9 160,7 217,5
1/2015 178,9 183,5 173,8 177,4 156,0 217,7
2/2015 175,8 176,9 181,8 171,7 156,6 207,1
3/2015 171,5 170,4 184,9 169,8 151,7 187,9
4/2015 168,4 170,8 172,4 167,2 150,2 185,5
5/2015 167,2 172,6 167,5 160,8 154,1 189,3
6/2015 164,9 169,5 160,5 163,2 156,2 176,8
7/2015 164,2 172,7 149,1 166,5 147,6 181,2
8/2015 155,0 170,8 135,5 155,1 134,9 163,2
9/2015 155,3 167,6 142,3 154,8 134,2 168,4
10/2015 158,2 158,0 155,6 157,3 142,6 197,4
11/2015 155,6 155,6 151,1 153,6 138,2 206,5
12/2015 154,1 152,1 149,5 151,6 141,1 207,8
rdr -17,1% -22,6% -14,1% -17,6% -12,2% -4,5%
mdm -1,0% -2,2% -1,1% -1,3% 2,1% 0,6%
(PAP)