Cukier silnie podrożał z powodu... krajów arabskich
3 grudnia 2015
Jak podaje FAMMU/FAPA, drugi tydzień czerwca 2011 r. przyniósł silne wzrosty notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy podrożał do 550 USD/t, co było najwyższym poziomem od półtora miesiąca.
W Londynie cukier biały zwyżkował do 714 USD/t - najwięcej od dwóch miesięcy. Cukier biały podrożał w ciągu ostatniego tygodnia o ponad 7 proc., a surowy aż o 11 proc.
Powodów ostatnich wzrostów należy upatrywać w kilku czynnikach. Najważniejszym jest rosnący popyt na cukier ze strony krajów arabskich przed zbliżającym się w sierpniu Ramadanem.
Premia cukru białego wynosi obecnie aż 160 USD/t, co sprawia, że rafinacja jest opłacalna, i co zwiększa popyt na cukier surowy. W brazylijskich portach pojawiły się także pierwsze problemy logistyczne - kolejka oczekujących statków do załadunku wzrosła do 70 jednostek. Kolejki w brazylijskich portach ograniczają podaż cukru.