aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

FAO: w marcu kolejny spadek cen żywności na świecie

9 kwietnia 2015
W marcu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 173,8 pkt. i obniżył się wobec indeksu z lutego br. o 1,5 proc. W stosunku do marca ub.r. był o 18,7 proc. niższy. Indeks spada od kwietnia 2014 r. ze względu na wysoką podaż większości produktów żywnościowych.

Ceny żywności znajdują się obecnie na poziomie najniższym od czerwca 2010 r.

W marcu br. potaniał znacznie cukier (-9,2 proc.), a w mniejszym stopniu również oleje roślinne (-3,1 proc.), zboża (-1,1 proc.) i mięso (-1 proc.). Podrożały natomiast już drugi miesiąc z rzędu artykuły mleczarskie (+1,7 proc.).

Obniżka indeksu cen mięsa (do 177 pkt.) była spowodowana głównie spadkiem notowań wieprzowiny i drobiu. Niższe były również ceny mięsa owczego, natomiast wołowiny były stabilne. Głównymi czynnikami spadku cen mięsa były obniżone zapotrzebowanie ze strony rynków azjatyckich, gdzie notowano wysokie wzrosty produkcji, a także utrzymywanie w mocy restrykcji importowych przez Rosję.

Ceny olejów spadły ze względu na obniżkę cen olejów sojowego i palmowego na skutek niskiego popytu na olej palmowy oraz dobrych zbiorów soi i jej wysokich zapasów, obniżka cen zboża była wynikiem głównie dużej podaży eksportowej ziarna. Z kolei indeks cukru FAO stracił na wartości z powodu słabnącego reala, który zachęca Brazylijczyków do wywozu, oraz dużej podaży cukru w głównych regionach produkcji. W ciągu roku cukier staniał o 20 proc. (PAP)

 


POWIĄZANE

Długie weekendy czy wakacje to okresy, gdy właściciele stacji benzynowych obniżk...

Ceny kakao na światowych giełdach szybko się nie zatrzymają. Mogą dojść nawet do...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę