Mięso 17.04.07

17 kwietnia 2007
Nie zgadzamy się z cenami – mówią maklerzy giełd towarowych usiłujący handlować mięsem. Przy tak niskim popycie i obecnych cennikach sprzedaż jest właściwie niemożliwa.

Jeśli już ktoś poszukuje towaru, to przynajmniej o 10% tańszego niż rynkowy. Bardzo powoli rośnie zainteresowanie karkówką, to głównie zasługa dobrej pogody i nieśmiałego rozpoczęcia sezonu grillowego. Mięso bez kości można kupić po 10,5 – 10 złotych 90 groszy za kilogram. Co odważniejsi robią spekulacyjne zakupy.

W tej chwili ceny na przykład wieprzowej wątroby są tak niskie, że opłaca się ją kupić i czekać na lepsze czasy. Ale to zawsze ryzyko. Jeśli nie ruszy handel z Rosją, koszty magazynowania mogą okazać się „zabójcze”.

Na giełdach towarowych udaje się sprzedawać także mięsa drobne. Ale tylko w niewielkich ilościach. Zainteresowaniem cieszą się mięsa klasy II i IV.

MIĘSA DROBNE

Zł/kg

  Klasa I                   9,30 – 11,00

Klasa II 50/50       2,00 – 3,50

Klasa II 60/40       2,80 – 5,00

Klasa III                6,70 – 7,90

Klasa IV                  1,20 – 2,80

POWIĄZANE

Utrzymujące się blisko tegorocznych rekordów cenowych notowania ropy na światowy...

Porozumienie producentów ropy dotyczące ograniczania jej wydobycia, zawarte pod ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę