aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Popyt na produkty drobiarskie - mięso

1 czerwca 2015
Wybrane informacje z najnowszego rocznika IERiGŻ – PIB – Popyt na żywność Nr 16 z kwietnia 2015 r.  na temat uwarunkowań kształtujących  wielkość popytu, spożycia oraz poziomu wydatków gospodarstw domowych na żywność pochodzenia zwierzęcego, w tym udział  mięsa drobiowego  w strukturze spożycia.

W 2014 r. ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych, po trzynastu latach systematycznych wzrostów, uległy obniżeniu. W grudniu minionego roku, w porównaniu z grudniem 2013 r., zmalały one o 3,2%, w tym ceny żywności o 3,5%, podczas gdy rok wcześniej wzrosły odpowiednio o 1,5% i 1,7%. Spadek średniego rocznego poziomu cen detalicznych żywności i napojów bezalkoholowych w 2014 r., w porównaniu z rokiem poprzednim wyniósł 0,9%, wobec wzrostu o 2,0% odpowiednio rok wcześniej. Deflacja na rynku żywnościowym była zjawiskiem nienotowanym od lat 2002-2003 r., a skala obniżek cen żywności była największa wśród krajów Unii Europejskiej. W 2014 r., w stosunku do 2013 r., najbardziej potaniały: cukier, jaja, tłuszcze zwierzęce wieprzowe, warzywa i ryż. W grudniu 2014 r. mniej niż przed rokiem konsumenci płacili m.in. za wieprzowinę (o 7,5%), drób (o 2,1%), wołowinę (o 1,7%) oraz przetwory mięsne i wędliny (o 1,3%). Ceny jaj zmalały o 1,7%.

Szacuje się, że w 2014 r. udział wydatków na żywność w całkowitych wydatkach gospodarstw domowych wyniósł 24,5% i był nieco mniejszy, niż rok wcześniej (24,9%). W okresie I-III kwartał 2014 r. wyniósł on 24,4%, wobec 24,8% w analogicznym okresie 2013 r., przy czym w gospodarstwach rolników kształtował się na poziomie 31,6%, a w gospodarstwach osób pracujących na rachunek własny – 20,8%.

Nastąpiło przesunięcie popytu w kierunku artykułów żywnościowych jakościowo lepszych, o wyższej wartości odżywczej i jednocześnie wyższej cenie jednostkowej ( np. ryby, wołowina, mięso gęsi, kaczek i indyków ) bądź bardziej przetworzonych, o wyższej wartości dodanej, również droższych ale wygodnych w użyciu, oszczędzających czas. Zjawiska te wskazują wyraźnie na ujawnienie się w zachowaniach konsumentów tzw. dochodowego efektu obniżenia ceny.

W gospodarstwach domowych rolników zmalał udział samozaopatrzenia w spożyciu artykułów mięsnych, mleka świeżego pitnego, twarogów i śmietany, masła, warzyw i ziemniaków, a wzrósł – w konsumpcji jaj, tłuszczów wieprzowych i owoców. Można przypuszczać, że w 2015 r. wydatki realne gospodarstw domowych na żywność wzrosną o 2,0-2,5% w porównaniu z rokiem poprzednim.

Spożycie mięsa drobiu. Wydatki na mięso. Spożycie drobiu zwiększyło się z 26,1 kg do 26,5 kg, tj. o 1,5%.

Struktura przeciętnych miesięcznych wydatków gospodarstw domowych w Polsce w przeliczeniu na osobę ( w % ) :

 - Wydatki na mięso i przetwory w % wydatków ogółem - 2013 r. - 6,7 %, I-III kw. 2014 r. - 6,5 %.

- Wydatki na mięso i przetwory w % wydatków na żywność - 2013 r. - 26,8 %, I-III kw. 2013 r. - 26,6 %.

Przeciętne miesięczne spożycie mięsa drobiu na osobę w gospodarstwach domowych - mięso drobiowe surowe -  w 2013 r. - 1,51 kg; I-III kw. 2014 r. 1,49 kg.

POWIĄZANE

W większości rynkach hurtowych w kraju mamy do czynienie ze stabilizacją cen. Ży...

Po znaczącym spadku sprzedaży eksportowej na przestrzeni poprzednich trzech lat,...

Ukraińska pszenica, na którą jest duży popyt na rynku światowym, zaczęła drożeć....


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę