MERCOSUR1
TSW_XV_2025

UE: rosną ceny żywności

22 grudnia 2015
Od kwietnia 2007 do kwietnia 2008 ceny żywności w krajach Unii wzrosły o 7,1 proc. (w strefie euro wzrost był na poziomie 6,2 proc.), a inflacja ogółem wyniosła w tym czasie 3,6 proc. podała FAMMU/FAPA.

Dynamika wzrostu żywności we Wspólnocie jest najwyższa, od kiedy Eurostat prowadzi takie statystyki, czyli od 1996 roku.
Według danych Eurostatu w Polsce żywność podrożała przez rok o 6,8 proc., a inflacja ogółem w tym czasie wyniosła 4,3 proc. Najbardziej podrożały w Polsce owoce (o 27,7 proc.). O ponad 14 proc. droższe były mleko, sery, jajka oraz oleje i tłuszcze. Chleb podrożał o 13 proc., a mięso o 4,6 proc.. Cena ryb i owoców morza wzrosła o niecałe 3 proc. Spadły natomiast ceny warzyw (o 13,5 proc.) oraz nieznacznie cena cukru, dżemów i czekolady (o 0,4 proc.).

Największy wzrost cen żywności nastąpił w Bułgarii (o ponad jedną czwartą) i na Łotwie (o 21,7 proc.), a także na Litwie i w Estonii (o ponad 18 proc.). Najniższy wzrost cen zanotowano w Portugalii (3,2 proc.), w Holandii (5,4 proc.) i we Francji (5,5 proc.). Według ekspertów obecny wzrost cen żywności na świecie wynika m.in. z wyższych cen paliw i energii, zmian demograficznych oraz rosnącego zapotrzebowania ze strony krajów rozwijających się, a także gorszych warunków meteorologicznych w krajach, które są tradycyjnie producentami żywności, jak również przeznaczaniem pól uprawnych na rośliny do produkcji biopaliw.

POWIĄZANE

Przykład drożejącego masła pokazuje, jak mocno zmienia się podejście sieci handl...

Według prognozy analityków SovEcon eksport rosyjskiej pszenicy w grudniu br. wyn...

W listopadzie 2024/25 r. eksport rzepaku z Ukrainy zmniejszył się trzeci miesiąc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę