aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Wieprzowina 26.11.2007

26 listopada 2007
Na rynku żywca zmiany niewielkie, ale jeśli już zakłady decydują się na korekty cenników to tylko w dół. Dotyczy to najczęściej firm z Wielkopolski, które w ubiegłym tygodniu podniosły stawki o 10 groszy za kilogram, a teraz wracają do starego poziomu cen. Ale większość ubojni od dwóch tygodni oferuje rolnikom to samo, czyli za kilogram żywca od 2 złotych 80 groszy do 3 złotych 10 groszy.

Nikt nie narzeka na brak surowca dlatego o hodowców nie trzeba zabiegać. Choć zdarzają się i firmy, które dla swoich stałych dostawców trzymają wyższe ceny. Tam cenniki znacznie odbiegają od średniej krajowej. Przetwórcy, liczą na to że hodowcy okażą się lojalni i zostaną przy nich również gdy zacznie się świński dołek, a konkurencja aby podkupić towar zacznie przebijać ich ceną.

W większości firm nawet klasa E wyceniana jest teraz poniżej 4 złotych za kilogram. Nie wszędzie też można liczyć na dodatki.

Ceny prosiąt stabilne. Od 80 złotych za parę na Podlasiu do blisko 300 w Małopolsce.



Tuczniki
wg wbc
zł/kg

S 4,00 – 4,50

E 3,90 – 4,40

U 3,70 – 4,20

R 3,50 – 3,88

O 3,00 – 3,68

P 2,80 – 3,43

 

Prosięta
zł/parę

targowiska

woj. podlaskie
80 – 230

woj. pomorskie
90 - 120

woj. lubelskie
90 – 200

woj. mazowieckie
100 – 160

woj. świętokrzyskie
100 – 240

woj. małopolskie
140 – 280

POWIĄZANE

Po znaczącym spadku sprzedaży eksportowej na przestrzeni poprzednich trzech lat,...

Ukraińska pszenica, na którą jest duży popyt na rynku światowym, zaczęła drożeć....

Przed Świętami Wielkanocnymi, ceny na rynkach hurtowych są stabilne. Zwiększny p...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę