Ptak_mega_22.11
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Wieprzowina 26.11.2007

26 listopada 2007
Na rynku żywca zmiany niewielkie, ale jeśli już zakłady decydują się na korekty cenników to tylko w dół. Dotyczy to najczęściej firm z Wielkopolski, które w ubiegłym tygodniu podniosły stawki o 10 groszy za kilogram, a teraz wracają do starego poziomu cen. Ale większość ubojni od dwóch tygodni oferuje rolnikom to samo, czyli za kilogram żywca od 2 złotych 80 groszy do 3 złotych 10 groszy.

Nikt nie narzeka na brak surowca dlatego o hodowców nie trzeba zabiegać. Choć zdarzają się i firmy, które dla swoich stałych dostawców trzymają wyższe ceny. Tam cenniki znacznie odbiegają od średniej krajowej. Przetwórcy, liczą na to że hodowcy okażą się lojalni i zostaną przy nich również gdy zacznie się świński dołek, a konkurencja aby podkupić towar zacznie przebijać ich ceną.

W większości firm nawet klasa E wyceniana jest teraz poniżej 4 złotych za kilogram. Nie wszędzie też można liczyć na dodatki.

Ceny prosiąt stabilne. Od 80 złotych za parę na Podlasiu do blisko 300 w Małopolsce.



Tuczniki
wg wbc
zł/kg

S 4,00 – 4,50

E 3,90 – 4,40

U 3,70 – 4,20

R 3,50 – 3,88

O 3,00 – 3,68

P 2,80 – 3,43

 

Prosięta
zł/parę

targowiska

woj. podlaskie
80 – 230

woj. pomorskie
90 - 120

woj. lubelskie
90 – 200

woj. mazowieckie
100 – 160

woj. świętokrzyskie
100 – 240

woj. małopolskie
140 – 280


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę