Według danych Komisji Europejskiej w pierwszej połowie roku wzrósł import wołowiny do UE-27. W stosunku do pierwszej połowy ubiegłego roku import mięsa świeżego i chłodzonego wzrósł o 6% i wyniósł 56 tys. ton, a mięsa mrożonego wzrósł o 19% do 60 tys. ton.
Obecnie połowa importowanej świeżej i chłodzonej wołowiny pochodzi z Argentyny, która zwiększyła wysyłki do UE- 27 w przeciągu roku o 30%. W tym samym czasie zmniejszyłsię jednak import z Brazylii i Urugwaju. Jeśli chodzi o mrożoną wołowinę to prym wiedzie obecnie Urugwaj, który zwiększył wysyłki z 16 tys. ton w pierwszej połowie ubiegłego roku do 26 tys. ton w tym roku. W stosunku do ubiegłego roku znacznie zwiększył się również import z Argentyny, Nowej Zelandii i Australii. Wszystkie te kraje starają się wypełnić lukę która powstała na unijnym rynku po znacznym ograniczeniu importu z Brazylii na skutek zaostrzenia wymagań weterynaryjnych wobec tamtejszych eksporterów.
Zdecydowana większość importu wołowiny spoza UE trafia do starych krajów członkowskich (UE-15), w tym głównie do Holandii, Włoch, Niemiec i Wielkiej Brytanii. Według analizowanych danych w pierwszej połowie roku nie zanotowano importu wołowiny spoza UE do Polski.