Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Wiadomość

14 lipca 2008
Francuscy hodowcy zmagają się z wysoką śmiertelnością ostryg, która wynosi od 40% do 100%, w zależności od regionu. Minister Rolnictwa i Rybołówstwa, Michel Barnier, zlecił Francuskiemu Instytutowi Badań i Eksploatacji Morza (IFREMER) szczegółowe badania, ponieważ przyczyny tego zjawiska nie są na razie znane. Jedynie Arcachon, gmina na atlantyckim wybrzeżu nie zmaga się z tym problemem. Podobna sytuacja miała miejsce w latach 70., wówcza przyczyną był wirus. Obecnie mogą to być toksyczne wodorosty, gwałtowna zmiana temperatury wody, choć nie wyklucza się także nieznanego dotąd wirusa. Francja jest czwartym światowym producentem ostryg, z roczną produkcją 130 000 ton. agriculture.gouv.fr

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę