Azoty_Kedzierzyn_4_04_16
Ptak_17.11.16

Żywność z HACCP

20 czerwca 2005

Przedsiębiorcy z branży spożywczej, którzy nie rozpoczną wdrażania w swoich firmach systemu bezpieczeństwa żywności HACCP, będą karani - zakłada znowelizowana przez Sejm ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Dotychczasowe przepisy nakładały obowiązek wdrożenia systemu HACCP na wszystkich przedsiębiorców z branży spożywczej (producentów, handlarzy, restauratorów itd.), jednak nie określały terminu, w którym wprowadzenie systemu musi być zakończone, nie przewidywały również żadnych sankcji w przypadku zwłoki. Teraz, w związku z dalszym dostosowaniem polskiego prawa do wymagań europejskich, wymagania zostały zaostrzone. Zgodnie z uchwaloną nowelizacją ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, inspekcja sanitarna będzie mogła dokonywać oceny zaawansowania wdrożenia systemu HACCP na podstawie dokumentacji zgromadzonej przez kierującego zakładem oraz nakładać sankcje karne w przypadku braku postępów we wdrażaniu systemu.

Wdrożenie HACCP, czyli systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, wynika z regulacji unijnych. Zgodnie z nimi, przestrzeganie właściwej jakości zdrowotnej żywności oraz higieny w procesie produkcji i w obrocie żywnością w zakładach produkujących żywność lub wprowadzających ją do obrotu musi być zapewnione przez kontrolę wewnętrzną każdego etapu produkcji (handlu).


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę